Ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine u bečejskoj Gimnaziji | Foto: Vlastimir Jankov
Ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine u bečejskoj Gimnaziji | Foto: Vlastimir Jankov

Jesenju akciju dobrovoljnog davanja krvi za bečejske srednjoškolce, koja je održana u fiskulturnoj sali Gimnazije, karakteriše odziv samo gimazijalaca. Ovoga puta su izostali učenici Ekonomsko-trgovinske i Tehničke škole.

-Na vreme smo obavestili sve tri škole, ali su se pozivu odazvali samo, uslovno rečeno, domaćini. Ne znamo šta je razlog neodazivanju iz druge dve škole. Inače, pregledano je 20 gimnazijalaca, a 18 je dalo krvo, od kojih 17 prvi put, „raportirao“ nam je aktivista Opštinske organizacije Crvenog krsta u Bečeju Neven Andrić.

Ovo je druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi među bečejskim srednjoškolcima. U prolećnoj, 31. marta, odazvalo se 53 učenika sve tri škole, pregledano je 48, a krv je dao 41 učenik, od kojih je 22 prvi put to uradilo.

Mobilna ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodina do kraja godine boraviće još jedanput u Bečeju. Poslednja ovogodišnja akcija za odrasle, inače deseta, zakazana je za 9. novembar. U dosadašnjih devet akcija sakupljeno je 863 jedinice krvi. Doda li se tome da je u dve srednjoškolske akcije prikupljeno novih 59 paketića dragocene tečnosti koja život znači, to znači da su Bečejci na dobrom putu da stignu do „kote 1.000“. Međutim, treba znati da se minulih godina iz Bečeja godišnje odnosilo za 10 do 30 procenata više krvi nego ove godine.

Na kraju recimo da će se do kraja godine identične akcije organizovati u Bačkom Petrovom Selu 4. novembra i u Bačkom Gradištu 2. decembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име