Udruženje građana „Eko Bečej“ i Likovna sekcija „Duga“ pri MKD „Petefi Šandor“ održali su Drugu međunarodnu „Eko  koloniju“. Mesto dešavanja je bila Spomen kuća „Braće Tan“, a slikari su prošetali i do Tise u potrazi za motivima. I lanjski „prvenac“ je održan u pomenutoj Spomen kući, ne bez razloga, jer je jedan od znamenite braće Tan, Mor, bio renomirani slikar svog vremena.

-Ima nas četrdesetak slikara, drvorezbara i onih koji prave nakit, rade predmete od papira, pruća, tekstila… Stigli su nam gosti iz Segedina i Tisaalpara, pa kolonija ima međunarodni karakter, a ostali su iz okoline, Bačkog Gradišta, Bačkog Petrovog Sela, Zrenjanina, Temerina i članovi naše sekcije, čuli smo od predsednice Likovne sekcije „Duga“ Piroške Tot Kasa.

Akteri, ali i ljubitelji stvaralaštva koji su posetili koloniju, imali su priliku da vide mnoštvo radova nastalih na lanjskoj koloniji.

-Na izložbi su slike nastale na recikliranom papiru, jer smo na „prvencu“ pozvali samo slikare amatere. Ove godine smo proširili sadržaj kolonije kreativnom radionicom u okviru koje su žene radile predmete od recikliranog tekstila ili nekog drugog materijala. Namera nam je da ukažemo na važnost očuvanja prirode i okoline, na to da se otpad ne odnosi uvek na deponije smeća, već da može putem reciklaže da se iskoristi u kreativnim radionicama. Da to ne bude samo priča, delom smo pokazali da je to izvodljivo, rekao nam je ideolog čitave manifestacije i predsednik Udruženja „Eko – Bečej“ Zoltan Kiš.

I ove godine slikari su radili na recikliranom papiru, koji je pripremilo udruženje „Eko Bečej“, korišćene su i prirodne boje od plodova pojedinih biljaka, drvorezbari su dobili odbačeno drvo, žene tekstil. Radilo se i družilo, a plod ovogodišnje kolonije biće predstavljen na narednoj.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име