Srne u čoporu čekaju obrok od lovaca | Foto: Vlastimir Jankov
Srne u čoporu čekaju obrok od lovaca | Foto: Vlastimir Jankov

Mnogi su spremni da lovce tretiraju kao neprijatelje broj jedan divljači, ali kad naiđe zima, pogotovo ledeni talas poput aktuelnog na našim prostorima, divljač nema većeg prijatelja od lovaca!?

U ovu konstataciju uverili smo se ovih dana u bečejskom lovištu, gde upravnik lovišta Stevan Sekulić i lovočuvar Mile Medić svakodnevno terenskim vozilom obilaze svih sedam reona i raspoređuju hranu po potrebi.

-Divljač lakše podnosi nisku temperaturu od gladi. I dok na vremenske uslove ne možemo da utičemo, hranom im možemo pomoći da prežive zimski period, pogotovo kad se pojave ovi polarni uslovi života. I ne makar kakvom hranom. Samo prvoklasna hrana se iznosi u ovakvim životnim uslovima. Svaka druga je ubojitija od bilo kakvom metka. Jer, divljač sada nema izbora i jede sve na šta naiđe. Ako bi pojela kvarnu hranu, proliv bi je iscrpeo do uginulosti. Ostavljamo hranu u dvadesetak hranilica koje tokom leta napravimo ili popravljamo postojeće, ali još više u remizama ili bilo kojem rastinju, za njih pogodnom skloništu u ovako surovim prirodnim uslovima. Postavljanjem hrane za srne, ima je i za zečeve, fazane i ostale ptice, rekao nam je predsednik Lovačkog udruženja Bečej Tamaš Lastovič.

 Gde ostane šapurika, divljač je pojela kukuruz,a gde ga nema lopovi su ga odneli | Foto: Vlastimir Jankov

Gde ostane šapurika, divljač je pojela kukuruz,a gde ga nema lopovi su ga odneli | Foto: Vlastimir Jankov

To je neophodnan proces ako se želi puno lovište trofejnih srndaća za predstojeći komercijalni lov, od čega Udruženje živi, ali i za sopstvene potrebe. Ove zime, s obzirom na njenu nešto povoljniju temperaturu, nije bilo puno posla, ali ovih dana su pomenutom dežurnom dvojcu morali da priteknu i ostali lovci aktivisti. Pravljene su dodatne akcije da se divljač prihrani.

-Bez obzira što je zima bila blaga, mi smo morali da prihranjujemo divljač. Ne mogu srne da prežive u zimskom periodu  od paše trave ili mladog žita. Moramo da im iznesemo kukuruz u klipu, pšenicu, lucerku i obavezno grumene stočne soli. Upravo iz tog razloga pripremili smo 12 tona kukuruza, nešto preko šest tona pšenice, 40 bala lucerke, već smo izneli 250 kilograma soli… Hranu iznosimo na standarna mesta, jer je divljač naučila da tu dolazi po obrok. Međutim, imamo problem s kradljivcima, koji prate trag našeg terenskog vozila i, primetili smo, pre divljači pokupe kukuruz, seno… jadikuje Tamaš Lastovič

Na svu sreću, ove godine je ledeni talas kratkotrajan, pa je olakšan posao lovcima i život divljači. Učesnici saobraćaja bi morali biti oprezniji, jer putari ovih dana posipaju so po kolovozu da bi se otopila ledena kora, što privlači divljač i postoji opasnost da se nađe na putu i tamo gde nije uobičajeno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име