Druga trka na 10 kilometara „Trčimo za Tisu“ u Bečeju

0
443
Ovako je počela atraktivna atletska manifestacija | Foto: Vlastimir Jankov
Ovako je počela atraktivna atletska manifestacija | Foto: Vlastimir Jankov

Atletski klub Bečej uspešno je organizovao lane započeto održavanje trke na 10 kilometara, ali sada na drugoj lokaciji.

Prošle godine se trčalo u okviru manifestacije „Tanderbal“ u sklopu Dana opštine početkom avgusta po nesnosnoj vrućini, a sada u daleko povoljnijim uslovima počev od trga u centru grada do Tise, uz reku i nazad u centar. Sve se ponovilo dva kruga. Ukupno 168 učesnika istrčalo je deonicu i zasluženo dobilo učesničke medalje. A one najsjajnijeg odličja, koje je kao i pehare uručio trostruki olimpijac u plivanju prsnim stilom Bečejac Čaba Silađi, pripale su državnoj rekorderki na 50 kilometara, članici AK Crvena zvezda, Nori Trklji (40,14) u ženskoj konkurenciji i državnom prvaku u maratonu Beograđaninu Aleksandru Adžiću (34,34) u kategoriji muškaraca, koji je time odbranio lane osvojeni trofej pobednika.

Aleksadar Adžić pobednički prolazi kroz ciljnu ravninu | Foto: Vlastimir Jankov
Aleksadar Adžić pobednički prolazi kroz ciljnu ravninu | Foto: Vlastimir Jankov

-Radujem se trci u Bečeju, koja je jedna u sklopu priprema za državno prvenstvo u maratonu polovinom godine, gde branim titulu, a pobedu poklanjam supruzi Tamari Jurišić i tek deset dana rođenom sinu Andreju. Tako je bilo i pre nedelju dana u Kovačici, gde sam pobedio na polumaratonu, zadovoljan i ponosan je Aleksandar Adžić.

Njegova koleginica sa staze Nora Trklja je, takođe, zadovoljna pobedom u Bečeju i pohvalila je organizaciju kolege sa staze Bojana Jocića.

-Zadovoljtvo mi predstavlja pobednički pehar, ali i što sam to uradila u gradu mog prijatelja Bojana Jocića s kojim tokom godine istrčim mnogo trka. Ova trka bila mi je „generalka“ pred Beogradski maraton iduće subote, rekla nam je Nora Trklja.

Preostale medalje i pehare u apsolutnoj kategoriji ženske konkurencije osvojile su Somborke drugoplasirana Tijana Kabić i trećeplasirana Mirjana Došen, koja je prvi put trčala na ovoj deonici i obezbedila mesto na postolju. U muškoj konkurenciji drugi je bio Jožef Hajaš iz Kanjiže, a treći Zoran Marković iz Bačkog Jarka.

Zanimljivo da je četvrto mesto osvojio najmlađi učesnik trke, dvanaestogodišnji Konstantin Šimić, ujedno prvi Bečejac, a mesto iza njega bio je drugoplasirani Bečejac Bojan Miljević, dok je pehar kao trećeplasirani Bečejac osvojio Georgije Onozo.

Vukašin i Konstantin Šimić su zadovoljni nastupom pred sugrađanima | Foto: Vlastimir Jankov
Vukašin i Konstantin Šimić su zadovoljni nastupom pred sugrađanima | Foto: Vlastimir Jankov

-Nisam hteo da trčim 800 metara, što mi po uzrastu pripada, već izazovniju i težu deonicu od 10.000 metara. Radujem se što sam i ovoga puta istrčao (37,25) bolje od zvaničnog svetskog rekorda jednog američkog vršnjaka (37,45). Inače moje najbolje vreme na drumu dužine 10 kilometara je 37,21 i to mi daje za pravo da sebe smatram svetskim rekorderom mog uzrasta, jasan je Konstantin Šimić.

U konkurenciji žena, Karolina Kalapoš je prva Bečejka prošla kroz ciljnu ravninu, druga je bila Branka Cvejanov, a treća Sanja Gortva. Kad smo kod Bečejaca, pre glavne trke na 10.000 metara, održane su trke osnovaca u dve kategorije. Na stazi od 400 metara trčala su deca od prvog do četvrtog razreda. Bilo ih je ukupno 44 (29 dečaka i 13 devojčica). Vukašin Šimić je bio prvi, Marko Božičić drugi, a Alekdandar Tufegdžić treći kod dečaka, a kod devojčica Katarina Pivnički je odbranila lane osvojeno prvo mesto, druga je bila Marina Lončarski, a treće mesto podelile su Anđela Đurić i Jovana Srdanov. U konkurenciji osnovaca od petog do osmog razreda nastupio je ukupno 21 takmičar, 11 u muškoj i 10 u ženskoj konkurenciji. Jana Repac bila je prva u ženskoj konkurenciji, Teodora Mišković je osvojila drugo, a Kalina Segedinski treće mesto. Kod dečaka ubedljivo prvi bio je Aleksandar Jovanović, drugi je kroz cilj prošao Darko Salatović, a treći Marko Dadić.

Najuspešniji takmičari bečejske trke „Trčimo za Tisu“ | Foto: Vlastimir Jankov
Najuspešniji takmičari bečejske trke „Trčimo za Tisu“ | Foto: Vlastimir Jankov

Evo i troje prvoplasiranih po starosnim kategorijama: Do 23 godine 1. Aleksandra Janković i Miša Milić 2. Arijana Anišić i Nemanja Đurić i 3. Đurđina Stošić i Ivica Tasić. Do 29 godina: Sanja Kvrgić i Lazar Rišar, 2. Tijana Odobašić i Gabor Ikotin i 3. Milica Krstić i Simo Đurić. Preko 30 godina: 1. Suzana Mitrović i Branislav Srdić, 2. Branislava Stepanov i Edvard Halas i 3. Samanta Tot i Dejan Španović. Do 40 godina: 1. Mirjana Došen i Tibor Hajaš, 2. Dragana Špehar i Zoltan Liptak i 3. Alisa Bajić i Zoltan Fodor. Do 50 godina: 1. Erika Poljaković Nađ i Saša Antić, 2. Edit Tancoš i Radivoj Jocić i 3. Gabrijela Mazaki Aleksandar Mitić. Preko 60 godina: Zoran Janković (Kula), Milorad Burić (Bečej) i Arpad Šarkezi (Sombor), koji je sa 70 godina i nastariji učesnik manifestacije.

-Prezadovoljni smo kako je sve proteklo. Pogodili smo trasu trke i verujem da će se ubuduće trčati u ovo vreme, koje je povoljnije za takmičare. Očekujem da se našem pozivu odazove još veći broj takmičara i da vremenom ugostimo i kvalitetne inostrane trkače. Zahvalio bih se brojnim volonterima i donatorima, bez čije pomoći ne bismo mogli ovako dobro da otganizujemo trkači dan, rekao nam je na kraju višesatne manifestacije predsednik AK Bečej Bojan Jocić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here