Pobednička ekipa Subotičana, a u pozadini desno su drugoplasirani Kikinđani
Pobednička ekipa Subotičana, a u pozadini desno su drugoplasirani Kikinđani

Drugi Pesnički turnir u organizaciji Književno-umetničkog kluba „Pero amatera“ iz Bečeja, koji je u hotelu „Zlatna obala“ okupio šest ekipa iz isto toliko gradova, protekao je u znaku Subotičana.

Kao prvo, tročlana ekipa Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ iz Subotice, u sastavu Ratko Rale Belić, Marjan Vig i Slavica Lukač Torma, trijumfalno je okončala nadmetanje u ekipnoj konkurenciji. Uz to, Ratko Rale Belić je proglašen za najuspešnijeg i najstarijeg, a Marjan Vig za najmlađeg učesnika atraktivnog takmičenja poeta. Istovremeno, Miodrag Brkin iz Kikinde dobio je diplomu za najbolju pesmu „Jedinstvo“, što je novina u odnosu na prošlogodišnji „prvenac“.

Drugo mesto u ekipnoj konkurenciji pripalo je Klubu književnika „Duško Trifunović“ iz Kikinde, treće su osvojili lanjski pobednici Književna zajednica iz Sremske Mitrovice, četvrto ekipa Srpskog umetničkog društva iz Beograda, peti je domaćin, a poslednji Klub književnika „Ivo Andrić“ iz Zemuna.  To je odluka tročlanog žirija u sastavu: književnik Božidar T Cmiljanić Bajo, te profesori srpskog jezika Ljubica Korhec Androcki i Viktor Škorić.

Ekipa domaćina iz Bečeja
Ekipa domaćina iz Bečeja

Shodno propozicijama takmičenje, poslednjeplasirana ekipa gubi pravo učešća na turniru naredne godine. Splet okolnosti je doveo do toga da naredne godine dve ekipe iz ovogodišnjeg saziva neće učestvovati. Jer, ekipa Srpskog umetničkog društva iz Beograda, kada je čula odluku žirija da će se sa Mitrovčanima boriti za treće mesto, prvo je odbila da nastupi, uz obrazloženje da prepuštaju treće mesto rivalu, a kada je Subotičanin Marjan Vig pre svog nastupa primetio da potez Beograđana nije na mestu, jer su svi došli da prezentiraju svoje poetsko umeće, demonstrativno su napustili salu u kojoj se takmičenje odvijalo.

-Neuobičajena situacija, ali… Na moje pitanje zašto su napustili takmičenje, rekli su mi da se zahvaljuju na gostoprimstvu i sve pohvale idu na račun organizatora neobičnog formata knjižebnog takmičenja, ali su nezadovoljni odlukom žirija, rekao nam je u ime organizatora autor atraktivnog projekta i potpredsednik KUK „Pero amatera“ Aleksandar Pavlović.

Slikari su imali svoj odvojeni kutak
Slikari su imali svoj odvojeni kutak

Kako domaćin u svom imenu, pored književnog, ima i umetnički naziv, to je organizovana i svojevrsna likovna kolonija, pa su retki posetici mogli da uživaju u poetskom i likovnom stvaralaštvu.

-U vreme rada žirija, pauzu smo popunili revijalnim nastupom i tako razbili takmičarsku napetost. Iznenadio nas je potez Beograđana, što nam je novo iskustvo i moraćemo da ga unesemo u propozicije takmičenja. Najzad, raduje nas što smo smogli snage da organizujemo drugo takmičenje ovakvog formata i time potvrdili najavu da će biti tradicionalno, veli predsednik „Pera amatera“ Dragan Savić.

Na kraju dodajmo da su ekipu domaćina predstavljali Boško Barjaktarević, Emir Simeon Duraković i Draga Jankulovski. Recima i to da su u KUK „Pero amatera“ veoma aktivni u više pravaca, pa će uskoro biti promocija knjiga dva svoja člana Aleksandre Lakić i Aleksandra Pavlovića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име