Sa predstavljanja izveštaja državnih revizora
Sa predstavljanja izveštaja državnih revizora

Državna revizorska institucija (DRI) kontrolisaće ove godine Dom zdravlja Bečej i DOO za distribuciju prirodnog gasa „Gas“ Bečej, objavjeno je na sajtu institucije.

Na sajtu DRI se za sada ne navodi koju je vrstu revizije u domu zdravlja i u „Gasu“ planirala, odnosno da li će sprovesti kontrolu pravilnosti poslovanja ili finansijskih izveštaja.

Podsetimo da je tokom 2021. godine DRI kontrolisala poslovanje bečejskog Javnog preduzeća „Vodokanal“, a da je godinu dana ranije „Toplane“.

Državni revizori su u „Vodokanal-u“ kontrolisali javne nabavke sprovedene u 2019. i 2020, kao i potraživanja od kupaca za 2020. godinu.

U rezimeu izveštaja se navode sledeće nepravilnosti u poslovanju preduzeća:

– u tri postupka javnih nabavki čija ugovorena vrednost iznosi 35,62 miliona dinara bez PDV-a u kojima preduzeće nije sastavilo tehničku specifikaciju i konkursnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

 – prilikom izvršenja jednog ugovora, čija ugovorena vrednost bez PDV-a iznosi 15,92 miliona dinara, nisu poštovane sve odredbe ugovora.

 – U 2019. godini preduzeće je nabavilo dobra u iznosu od 3,5 miliona dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke, a za koje nije propisano izuzeće Zakonom o javnim nabavkama.

 – preduzeće u 2020. godini nije umanjenjilo vrednosti potraživanja od kupaca u skladu sa računovodstvenim politikama i Međunarodnim standardom finansijskog izveštavanja za male i srednje entitete.

– preduzeće nije poštovalo odredbe Pravilnika o načinu rešavanja prigovora potrošača, u delu zavođenja podnetih prigovora od strane potrošača i odgovora na prigovor potrošačima iz kategorije fizičkih lica.

– preduzeće je u određenim periodima u toku 2020. godine, prilikom obračuna zakonske zatezne kamate, primenilo stopu koja nije u skladu sa Zakonom o zateznoj kamati.

– u toku 2020. godine, preduzeće nije preduzimalo mere prinudne naplate potraživanja.

U rezimeu izveštaja DRI za „Toplanu“ stoji sledeće:

– Javno preduzeće za proizvodnju i isporuku toplotne energije „Toplana“ Bečej nije ispoštovalo odredbe Zakona o radu i Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava pri obračunu i isplati zarada u iznosu od 700.000 dinara.

 – preduzeće je nabavilo usluge, dobra i radove u vrednosti od 12 miliona dinara, a da nije sprovelo postupak javnih nabavki, nije imalo službenika za javne nabavke iako je Planom javnih nabavki za 2018. i 2019. godinu planirani godišnji iznos u visini od 384 miliona dinara u 2018. godini, odnosno 26 miliona dinara u 2019. što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

1 KOMENTAR

  1. Postavlja se pitanje smisla postojanja DRA i kontrole kad niko nije kažnjen niti je iko odgovarao za nepravilnosti i potencijalne zloupotrebe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име