Razvoj školskog i rekreativnog sporta, usvajanje lokalne strategije za razvoj sporta i inspekcijski nadzor u lokalnim samoupravama bili su osnovni ciljevi ministarstva omladine i sporta, koji bi trebalo da budu ostvareni novim zakonom o sportu.

Iz nacionalne strategije proizišao je Zakon o sportu koji je prema oceni državnog sekretara u ministarstvu omladine i sporta Predraga Peruničića bio neophodan kako bi se rešila važna pitanja.

Sport nije privilegija bogatih, niti mogućnost da se bave sportom i razvijaju treba da imaju samo ona deca čiji roditelji mogu da finansiraju opremu i takmičenja. Stoga je inspekciji nadzor i stroža kontrola klubova neophodna.

Novine u Zakonu u sportu jesu te da će zdravstveni pregledi za decu od šest do 14 godina biti besplatni, visina članarine za decu ne može da bude veća od 10 odsto prosečne zarade na nivou Republike Srbije. Pored toga, klubovi koji naplaćuju članarinu neće ostvarivati pravo na obeštećenje ukoliko takmičar odluči da promeni klub. Značajna novina jeste to da sada nijedna organizacija u oblasti sporta ne može da dobije više od 20 odsto od ukupnog budžeta opredeljenog za sport.

Programsko finansiranje sporta od republike, ocenjuje državni sekretar Peruničić, savršeno je, a taj se model mora primeniti i u lokalnim samoupravama.

Tribini u velikoj sali opštine Bečej prisustvovali su neki od lokalnih klubova. Takmičenja koja opterećuju budžet kluba i roditelja, problemi unutar saveza sportova, skupi lekarski pregledi, samo su neki koji su Peruničiću predočeni.

Državni sekretar doneo je lepe vesti u opštinu Bečej. Naime, sportska sala u Osnovnoj školi „Petefi Šandor“ biće završena, najverovatnije početkom sledeće godine, jer novac za opremanje i za rešenje pitanja grejanja u iznosu od 25.000.000 dinara, predviđen iz IPA fonda, a za koji je ministarstvo konkurisalo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име