Na teritoriji opštine Bečej je oko devet hiljada hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Najveći korisnici tog zemljišta u opštini Bečej jesu stočari, a zainteresovanih za zakup ima deset puta više u odnosu na raspoloživu površinu.

Za uzgajivače stoke, naročito goveda, u najvećoj potiskoj opštini od suštinske je važnosti mogućnost zakupa državne poljoprivredne zemlje i ona za većinu predstavlja jedini izvor prehranjivanja, pa i opstanak proizvodnje.

Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Bečej za 2018. godinu vredan je oko 146 miliona dinara, a taj se novac namenski koristi, odnosno, dozvoljeno je samo ulaganje u poljoprivredu. Međutim, novca u opštinskom budžeta od zakupa poljoprivrednog zemljišta, prema prognozama, svake naredne godine biće za oko 10 odsto manje. Pored toga, onemogućeno je izdavanje zemlje na duže vreme. Na više godina jedino se izdaje zemlja koja je pod infrastrukturom. Razlog svemu tome je restitucija.

Stočarima ne ide na ruku ni činjenica da ne postoji prelazno rešenje koje bi im omogućilo da nađu alternativu kako bi očuvali proizvodnju.

Opština Bečej narednih nekoliko godina može da računa na izvesnih oko 27 miliona dinara od ugovora o zakupu zaključenih na više godina, ali preostali iznos ne može se predvideti. Inače, detaljnije informacije o konkretnim parcelama u postupcima za povraćaj vlasnicima kod resornog ministarstva nisu dostupne.

Pogledajte i poslušajte razgovor sa predsednikom Udruženja stočara Bečej Vasom Džigurskim i članom Opštinskog veća zaduženim za poljoprivredu Anđelkom Miškovićem.

 

Više u TV prilogu

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име