Predstavnici demokratske stranke u Bečeju uputili su u ponedeljak (29. septembra) lokalnoj samoupravi zahteve za izmene i dopune tri skupštinske odluke. To je, kako je predsednik Opštinskog odbora DS Slobodan Zlokolica rekao, još jedan način na koji ta stranka želi da učestvuje u radu lokalnog parlamenta.

Predsednik odborničke grupe demokrata u skupštini opštine Bečej rekao je da se jedna od izmena i dopuna tiče i poslovnika lokalnog parlamenta, druga sufinansiranja boravka u vrtiću, a treća kretitnog zaduženja opštine. Demokrate, naime, traže da, s obzirom na to da, kako je Zlokolica rekao, odgovore na odbornička pitanja ne dobijaju, daju ovlašćenja predsedniku skupštine opštine da, kada onaj kome je upućeno pitanje ne odgovori u roku, bude apostrofiran na sajtu opštine, ali i u službenom listu opštine Bečej.

Još jedna od inicijativa jeste da se ponovo regresira boravak trećeg i četvrtog deteta u predškolskim ustanovama, što je lokalna skupština ukinula ovog proleća.

– Ako opština ima plan da pravi kafanske račune i račune za reprezentaciju i da se zadužuju za kojekakve projekte, onda se i te kako moraju naći sredstva za ovu svrhu. Koliko sam ja upućen, to regresiranje iznosi oko deset miliona dinara godišnje, istakao je Slobodan Zlokolica.

Izmena odluke o dugoročnom zaduživanju opštine Bečej, takođe je bila predmet konferencije za novinare.

– Situacija nije na nivou da opština može da se zaduži toliko. Mi smo se ovome protivili i uoči usvajanja. Razlozi nisu samo politički. Naime, Opština Bečej aplicirala za taj kredit u julu, između ostalog i sa završnim računima za 2012. i 2013. godinu. Vi znate da revizije završnog računa za 2012. godinu nema. To je i prekršaj i krivično delo, ako vi svesno idete sa nečim što nemate i konkurišete kod neke banke ili upravnog odbora. Ukoliko vlast i dalje bude težila da taj kredit dobije na jedan ovakav način obavestićemo banku i Narodnu banku, rekao je Zlokolica i istakao da on nema zvanične informacije o tome da se od jula nešto promenilo sa ovim u vezi. Demokrate su iskazale i bojazan da opština Bečej, zbog ovog kredita, neće moći da učestvuje u skorijoj budućnosti u nekim drugim kapitalnim projektima.

– Kakvi god uslovi da se dobiju, kakav god „grejs period“, na tih dva miliona evra bezmalo će se vratiti tri, rekao je Zlokolica. O zajmu lokalne samouprave govorio je i odbornik Budislav Medurić.

– Druge lokalne samouprave su sposobne, apliciraju za IPA fondove, moraju da imaju Kancelariju za lokalni ekonomski razvoju, moraju da apliciraju kod ministarstava, pokrajine. Tu mora da budu lobiranja i političke kompetencije. Očigledno je da lokalna samouprava tu ništa nema, pa je jedini izvor opštinski budžet, naveo je Budislav Medurić. On je istakao da se kreditnim zaduženjem neće finansirati radovi bilo koje vrste u drugim naseljenim mestima opštine i dodao da građani protiv ove odluke legitimno mogu da se bore referendumom.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име