Iz Opštinskog odbora Demokratske stranke u Bečeju tvrde da se u Planu poslovanja Javnog preduzeća „Toplana“ za 2014. godinu iste stavke predstavljaju različitim iznosima, a neke i sa čak tri. – Neverovatno je i da niko od 11 članova Opštinskog veća nije uočio anomalije u vezi sa planom poslovanja JP „Toplana“ Bečej. On mora biti perfektan kada se nađe pred odbornicima lokalnog parlamenta, ističu iz OO DS Bečej.

 

Prema rečima predsednika bečejskog DS Slobodana Zlokolice, plan mora da „štima“ i matematički i gramatički i semantički. Zbog toga je na minuloj sednici skupštine opštine postavljao „niz pitanja“ na koja adekvatne odgovore, kako tvrdi, nije dobio.

– Ne može direktor da izađe za skupštinsku govornicu i da daje neka obrazloženja i fusnote, pa da onda mi glasamo za to. To što je direktor obrazlagao nigde ne piše u ovom programu poslovanja. To što je on i rekao ni u kom izveštaju neće biti navedeno, izjavio je na konferenciji za novinare Slobodan Zlokolica.

Prema njegovim rečima, ne postoji ni pregled kada su u pitanju planirani prihodi i rashodi. Kako šef odborničke grupe demokrata dodaje, posebno je zabrinjavajuće to što je u tabeli 4.3, gde se govori o prihodima, data tabela koja govori o troškovima.

Pored toga, problematične su i stavke vezane za električnu energiju, budući da se, kako Zlokolica tvrdi, cena električne energije na tri mesta pominje sa tri različita iznosa. – U tabeli 4.4.3. kod proračuna troškova električne energije navedeno je 5,073,542 dinara, a dva centimetara niže, kod ukupnih troškovi električne energije proračunatih na osnovu stvarnog utroška primenom aktuelnih cena stoji iznos 5.021.518 dinara. U tabeli vezanoj za investicije struja se pominje sa nekih 6.088.000 dinara. Postavlja se pitanje da li električna energija trošak ili investicija, navodi prvi čovek bečejskog DS.

Broj zaposlenih je posebno pitanje

– Broj zaposlenih dat je u prvom prilogu, gde se nalazi organizaciona šema, a u kojoj piše 23. Imamo posle plan za zarade i izdatke u 2014. godini, gde se pominje 25 zaposlenih, plus tri na određeno. U planu za zarade i izdatke za 2013. godinu, koji je dat kao prilog, tu se vidi da se „Toplana“ borila sa 31 zaposlenim, od čega su 21 za stalno i deset na određeno vreme angažovani, naveo je Slobodan Zlokolica. On se dotakao i predviđene mase za otpremninu, koja iznosi 2.300.000 dinara.

– Prosečna otpremnina je, za nekog ko ima 20, 25 godina radnog staža i sa prosečnom platom, oko 500.000, 600.000 dinara. Ovde znači da je u pitanju par otpremnina. Pitanje je koga „Toplana“ planira da otpusti, ako je u planu povećanje broja zaposlenih. Na to takođe nismo dobili odgovor, kategoričan je šef bečejske DS.

Zlokolica kaže da „takva politika zapošljavanja prema zakonu o javnim preduzećima povlači ukidanje transfera lokalnoj samoupravi“.

On navodi i da planu poslovanja javnog preduzeća ima nedostataka koji se odnose i na Zakon o efikasnom korišćenju energije, a na koji se taj dokument poziva.

Tako, kako navodi, nedostaje i srednjeročno – dugoročni plan razvoja, koji je nadzorni odbor trebalo da usvoji, a što je odredba Zakona o javnim preduzećima. Pored toga, ističe Slobodan Zlokolica, u spornom programu nema ni kvartalnog plana poslovanja.

Inače, na poslednoj, 19, sednici, plan poslovanja „Toplane“ za tekuću godinu podržalo je 17 odbornika lokalne skupštine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име