Nepodnošenje izveštaja građanima, neprimerini govori predsednika opštine na skupovima, prisvajanje zasluga prethodne vlasti, kao i nipodaštavanje Demokratske stranke (DS), obeležili su, prema rečima rukovodstva DS u Bečeju, godinu dana vlasti.

 

– Godinu dana rada izvršne vlasti u opštini Bečej obeležilo je manir kašnjenja i probijanje svih mogućih zakonskih rokova, ili instrukcionih, kako to voli da kaže pozicija, ma šta to značilo, kao i izbegavanje podnošenja izveštaja građanima šta je to urađeno u određenom periodu. Godinu dana je isteklo, a s obzirom na to da vlast nema nameru da podnese izveštaj šta je to započeto, delimično ili kompletno realizovano, to ćemo učiniti mi, sa naše tačke gledišta, rekao je Slobodan Zlokolica, predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke u Bečeju na konferenciji za novinare koja je organizovana danas (12. avgust).

Zlokolica je na početku svog izlaganja govore predsednika opštine Vuka Radojevića na svečanoj sednici povodom proslave dana Bečeja, kao i na Danima Bačkog Petrovog Sela, okarakterisao kao neprimerene

– Bili smo prinuđeni da na svečanoj sednici, ali u Bačkom Petrovom Selu, slušamo o dostignućima i slozi koja vlada među koalicijom, a to nije bila tema. Mislim da takve teme nisu normalne, jer nije bio dan koalicije, već je na takvim događajima predsednik opštine trebalo da priča o negovanju kulturnog nasleđa i tradicionalno dobrih odnosa, rekao je prvi čovek bečejskih demokrata i poslanik u skupštini Vojvodine. On je dalje naveo da, kada se napravi osvrt na godinu dana vlasti, „tu ništa spektakularno nije urađeno, sve su to produžeci i zarezi onoga što je nekada davno započeto”.

– Ova vlast mora da nastavi ono što je neko započeo. Nema tu inicijativa koje su u originalnom smislu njihove, a bojim se da toga neće ni biti, kaže Zlokolica.

Odbornička grupa demokrata nije zadovoljna radom Srpske napredne stranke, jer, kako je rečeno, pojedini članovi Opštinskog veća i direktori javnih preduzeća ne učestvuju u radu lokalne skupštine. Kao primer Zlokolica je naveo člana Veća zaduženog za poljoprivredu Anđelka Miškovića, koji, kako je kazao, nije učestvovao u sednicama, a pripada mu oblast poljoprivrede, koja je, kako je predsednik bečejskog DS-a ocenio, veoma važna za Bečejce. Isto se, prema rečima Zlokolice, odnosi i na Dragana Kovačeva koji je u opštinskom veću zadužen za privedu.

– Neki od članova veća ni ne dolaze na sednice lokalnog parlamenta, a predsednik opštine je zauzeo poziciju branika, takoreći, i iskače za sva pitanja. Što se koalicije Preokret tiče, i ranije smo isticali stranačko zapošljavanje, a svedoci smo nesavesnog korišćenja službenih vozila. Dodao bih i to da za banju ne postoje naznake, a upravo je iz te koalicije postavljen član veća zadužen za prekograničnu saradnju. S tim u vezi, ne znamo dokle se sa banjom stiglo, a smatramo da su se za godinu dana sve studije mogle izraditi. Znamo da je studija izvodljivosti napravljena, ali ne znamo da li postoje konkretni partneri, navodi Slobodan Zlokolica.

Kako je još kazao, dok su bili na vlasti, ta stranka nije imala manekenski pristup, te se nije fotografisala pored svake investicije i ciglice koja se ugradi.

– Dolazak Kivonja u Bečej izlobirala je pokrajinska vlada, u proleće 2012. godine. Očekivali smo da lokalna samouprava i predsednik barem delimično priznaju zasluge prošle vlasti, a to ovako nije korektno. Podsetio bih i da je Favorit bajk još 2009. godine kupio dve parcele u industrijskog zoni, ali su zbog svetske ekonomske krize odustali od namera. Tu je i pokretanje Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, radovi na putu Bačko Petrovo Selo – Bečej itd, što isto tako nisu samo zasluge ove vlasti, navodi predsednik DS.

O tome da će se bečejske demokrate oglašavati češće u narednom periodu i da će iznosi stav po svim lokalnim pitanjima, izvestio je potpredsednik OO DS Miloš Konjević.

– Kada je nešto dobro, to ćemo pohvaliti, a kada nije onda ćemo kritikovati, kao što i činimo. Zamolio bih lokalnu vlast da više ne potencira prošlost, jer je ranije nosilac izvršne vlasti bio njihov sadašnji koalicioni partner, te bi to trebalo da ima umaju u vidu. Može se postaviti pitanje zašto je on danas sa njima, ako je već loše radio. Nas trenutno interesuje da li će članovi Opštinskog veća ponaosob izaći, da li na sednici skupštine ili na konferenciji za novinare, i reći šta je to što je urađeno za godinu dana, na primer, po pitanju prekogranične saradnje, jer u toj oblasti nema konkretnih rezultata, ocenio je Konjević.

Pored toga, potpredsednik DS-a je naveo i da ta stranka podržava ideju da se vozila lokalne samouprave obeleže, jer, se, kako je kazao, koriste u privatne svrhe, te da oni traže da se predsednik opštine izjasni ovi povodom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име