Udruženje građana „DUD“ predložilo je lokalnoj samoupravi pokretanje inicijative za kategorizaciju nekoliko objekata od posebnog značaja u opštini Bečej. Među njima su Jevrejsko groblje u Bečeju, Gombošev salaš sa parkom, objekat Jodne banje sa „žutim bazenima“ „Glazerov mlin“ sa industrijskim postrojenjem u Zelenoj i stari objekat i dimnjak Gerberove pivare. Iz udruženja navode i da spisak objekata, čiju su zaštitu predložili i ovu inicijativu potkrepili obrazloženjem, treba proširiti, jer turističku ponudu valja zaokružiti zgradama i celinama i u selima najveće potiske opštine.

 

Zaštitom jevrejskog groblja, kako se navodi u predlogu „DUD“-a, očuvaće se sećanje na Bečej kao multikulturalnu sredinu u kojoj su, pored današnjih žitelja, prevashodno srpske i mađarske etničke pripadnosti, živeli i pripadnici drugih nacionalnih i verskih zajednica. Među njima je jevrejska zajednica, ističu iz udruženja, igrala veliku ulogu u stvaranju Bečeja kao tolerantne sredine.

– Gombošev salaš je arhitektonska celina sa pripadajućim parkom izuzetne lepote i sa velikim turističkim potencijalom. Strateško opredeljenje opštine Bečej kao banjskog grada iziskuje i očuvanje prve banje i njenog objekta, kao stogodišnje tradicije sa ogromnim turističkim mogućnostima. „Glazerov mlin“ je jedini postojeći objekat sa očuvanom tehnologijom sa početka prošlog veka i od izuzetnog je značaja za razvoj takozvanog turizma tradicionalne industrije. Stari objekat i dimnjak Gerberove pivare je arhitektonsko – industrijska celina izuzetne lepote i značaja za razvoj industrije grada, piše u predlogu upućenom 16. aprila predsedniku opštine, predsedniku skupštine opštine i lokalnoj komisiji za istorijske spomenike i nazive ulica.

U tom dokumentu su iz „DUD“-a naveli i da spisak objekata kojima je potrebna zaštita nije konačan i da je turističku ponudu opštine Bečej moguće zaokružiti i drugim kulturno – istorijskim spomenicima u drugim mestima opštine Bečej, poput „Mala Zarde“ u Bačkom Petrovom Selu i zgrade mesne zajednice u Bačkom Gradištu.

 

Novoosnovano udruženje građana bavi se pitanjima kulture, obrazovanja i očuvanja i negovanja istorijske baštine na teritoriji opštine Bečej. Predsednik „DUD-a“ je Svetislav Hadnađev. Predlog za kategorizaciju objekata od značaja za opštinu Bečej jedna je od prvih aktivnosti ove organizacije, a tu je i učešće na izložbi „Zvuk oblika“, otvorena minule sedmice, u Gradskom muzeju Bečej, sa postavkom o čuvenim i muzičarima iz Bečeja, porodici Verebeš.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име