Likovna sekcija „Duga“ pri Mađarskom kulturnom društvu „Petefi Šandor“ poznata je po junskoj koloniji koju sada već tradicionalno organizuje na nekom od lokaliteta u opštini Bečej.

Ovoga puta članovi i prijatelji „Duge“ iz nekoliko vojvođanskim mesta stvarali su pod vedrim nebom i to na malo drugačijem mestu, mestu koje inspiriše, tako su nam rekli. U pitanju je Berkešev salaš na izlazi iz Bečeja prema Bačkoj Topoli.

Prema rečima Piroške Tot Kaša koja vodi sekciju, likovnjaci će slike koje na koloniji biti stvorene predati kulturnom društvu „Petefi Šandor“. Kako je najveća potiska opština inspirativna za umetnike, neće biti lako odabrati destinaciju za narednu koloniju.

Sava Štefanov iz Čoka jedan od 40 gostiju bečejskih likovnjaka i uvek se rado odazove pozivu „Duge“. Njegov umetnički rad razlikuje se od ostalih prisutnih kolega. U pitanju je intarzija, a za izradu ikone kakvu će pokloniti domaćinu kolonije, treba najmanje dve nedelje strpljivog rada.

Kako je tema ovogodišnje kolonije upravo i mesto domaćina, Bečej, bio je pravi izazov, ali i zadovoljstvo od mnoštva bečejskih znamenitosti i prepoznatljivih predela odabrati neko.

Da je umetnost recept za dugovečnost i da umetnost pozitivno utiče na duh čoveka, svedoče i reči i dela pedagoga u penziji Katalin Holo, koja je dugo bila na čelu bečejskih likovnjaka. Iako kaže da naslednica Piroška Tot Kaša odlično vodi „Dugu“, Katalin Holo ima velike zasluge postojanje i rad likovne kolonije.

Bečejska porodica Berkeš ustupila je likovnjacima okupljenim oko „Duge“ svoj salaš, dok je ona realizovana uz pomoć fondacija „Betlen Gabor“ i „Seker Laslo“.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име