Sudije i takmičari na otvaranju turnira | Foto: Vlastimir Jankov
Sudije i takmičari na otvaranju turnira | Foto: Vlastimir Jankov

Džudo klub Mladost iz Bečeja je u istom dana obeležila dva jubileja. Tradicionalni Međunarodni džudo turnir održan je 20. put, a Memorijal „Željko Nikolić“ 10. put.

Učešće je uzelo ukupno 320 takmičara 47 klubova iz Bosne i Hercegovine (4 kluba), Mađarske (1), Slovačke (1), Slovenije (1), Crne Gore (1), Češke (2), Hrvatske (1) i 36 klubova iz 23 mesta Srbije. Najviše takmičara, ukupno 21, stiglo je iz novosadske Slavije, Spartak iz Subotice doputovao je sa 19, a domaća Mladost nastupila je sa 17 mladih u kimonu. U konkurenciji mlađih pionira i kadeta bilo je  najmasovnije, jer se takmičilo po 77 boraca, poletaraca je bilo 70, poletarki 35, mlađih pionirki 31 i kadetkinja 28.

 Prava ikebana na šest tatamia u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov

Prava ikebana na šest tatamia u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov

Promoteri „jubilarca“ bila su dvojica bečejskih olimpijaca u kajaku, Marko Novaković i njegov imenjak Tomićević. Ovaj drugi je pozdravio učesnike turnira i, s obzirom na njihovu mladost, poželeo im strpljenja u radu s nadom da će, bar, neko od njih doživeti zvezdane trenutke u olimpijskom sportu, kao što je i uvaženi gost prof. dr Slavko Obadov. Organizatoru je čestitao na vrednom jubileju, učesnike je prigodnom besedom pozdravio i turnir u ime grada domaćina otvorio član Opštinskog veća Dragan Kovačev. A onda su se na šest tatamia odvijale borba u tri mlađe uzrasne kategorije.

Prava ikebana u poletarskoj, pionirskoj i kadetskoj kategoriji obe, ženske i muške, konkurencije bila je u sportskoj dvorani „hrama sportova“ kraj Tise.

Aleksandar Stojkov osvojio je treće mesto u svojoj težinskoj kategoriji | Foto: Vlastimir Jankov
Aleksandar Stojkov osvojio je treće mesto u svojoj težinskoj kategoriji | Foto: Vlastimir Jankov

U okviru međunarodnog samita mladih džudista, održan je i Memorijal „Željko Nikolić“. Porodica tragično nastradalog „mladostaša“, pionira u kategoriji više od 66 kilograma, darivala je pobednika u pomenutoj kategoriji Stefana Simića iz rumskog Slovena memorijalnim peharom i sa 100 evra.

Sveukupni pobednik sa 38 bodova bio je Džudo klub Rakovica iz Beograda i oni su se vratili kući s velikim peharom. Slavija je osvojila 26, a OJK Beograd 22 boda. Manji pehari uručeni su najuspešnijim ekipama u obe konkurencije pomenute tri kategorije. Kod poletarki najuspešnija je bila ekipa Srpski soko iz Zvornika, poletaraca Turija, mlađih pionirki LSK iz Laćarka, mlađih pionira OJK Beograd, kadetkinja TSK iz Temerina i kadeta Rakovica iz Beograda.

Organizator je obezbedio medalje odgovarajućeg sjaja za najuspešnije u svakoj težinskoj kategoriji, a u kadetskom uzrastu finalistima su pripale i novčene nagrade. Pobednici su inkasirali po 60, a poraženi po 40 evra.

-Iako smo održali jubilarni turnir, bilo je za 120 takmičara manje nego, primera radi, lane. Znamo i zašto. Želeli smo neke promene. Do sada smo u pionirskoj kategoriji uvek pozivali starije pionire, a ovoga puta mlađe pionire. Međutim, brojke su manje važne. Nama je bitno da su se svi osećali prijatno, kao o mi kada smo u gostima kod njih, rekao nam je predsednik Organizacionog odbora jubilarnog turnira Milorad Lončarević.

Takmičari su i ove godine potvrdli da je džudo atraktivna veština  | Foto: Vlastimir Jankov
Takmičari su i ove godine potvrdli da je džudo atraktivna veština | Foto: Vlastimir Jankov

Kad su domaći takmičari u pitanju, njih šest se penjalo na pobedničko postolje. Poletarka Suzana Joksimović osvojila je drugo mesto u kategoriji do 31 kilogram, a ostali su bili trećeplasirani. Poletarka Nevena Grbić u kategoriji više od 43 kilograma, mlađe pionirke Una Ivanišević (52 kg) i Anđela Prodanov (56 kg), pionir Leon Benković (55 kg) i kadet Aleksandar Stojkov (+90 kg).

Po završetku takmičarskog dela, druženje je nastavljeno u Gradskoj kafani, a na meniu je, opet tadicionalno 20. put, bio slatki kupus s ovčetinom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име