dzvm konferencija

Predstavnici opštinske organizacije Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) usmerili su danas (11. jun) niz kritika na račun lokalne samouprave u Bečeju.

 Na istu adresu uputili su i nekoliko predloga kako bi, kako su rekli, i oni konstruktivno učestvovali u lokalnom životu, te opravdali poverenje onih koji su za njih glasali.

Kako je sekretar stranke Nandor Horvat kazao, pored nagomilanih problema koji se tiču tretmana komaraca i krpelja, te javne rasvete i loših saobraćajnica, u pojedinim javnim preduzećima i ustanovama ipak ima pomaka.

– Vidi se da se u „Komunalcu”, „Vodokanalu”, Gradskom pozorištu i Narodnoj biblioteci radi. Ali, o daljim pohvalama ćemo o tom, potom, da vidimo da li će se ovakav intenzitet i nastaviti, rekao je sekretar DZVM.

Horvat se osvrnuo i na (ne) obraćanje lokalne samouprave preko zvanične internet prezentacije, ali i na greške koje su pravljenje prilikom raspisivanja javnih nabavki i konkursa.

– Napravili su nedavno grešku kod javne nabavke benzina, pa su ispravljali. Potom su pogrešili i kod dokumentacije za dodelu sredstava za javno informisanje, pa su poništili konkurs, kazao je Horvat.

On je kritikovao i to što rezultati konkursa za projekte civilnih organizacija nisu bili objavljeni na sajtu opštine, već je javnost o tome saznala u lokalnim novinama.

– Zašto rezultati konkura nisu postavljeni na zvaničnu stranicu opštine Bečej, da li tu neko nešto prikriva i ko je kriv za sve te greške? Nije dovoljno samo reći da je neko pogrešio i da bude nikom ništa, ističe Nandor Horvat.

Prema njegovim rečima, valja sve konkurse i javne nabavke staviti na sajt, da sve bude pregledno. Kako je još rekao, materijal, odnosno predlozi odluka i rešenja, uoči zasedanja lokalnog parlamenta, takođe treba da se postavi na stranicu, te da se sa njim upoznaju i oni koji ne sede u skupštini, objasnio je Horvat.

– Za anomaliju smatram i to što društva sa ograničenom odgovornošću gde je opština većinski vlasnik nemaju zvaničnu internet prezentaciju, informacije o njima su tako nedostupne, a onaj koga zanimaju podatke mora da traži u Agenciji za privredne registre i na sličnim mestima istakao je Nandor Horvat.

On se osvrnuo i na izjavu jedne stranke u Bečeju. Prema njegovim rečima, toj političkoj organizaciji ranijih godina, kada je imala iz svojih redova direktora JP „Vodokanal”, nije smetalo to što se diže cena vode i blok tarifa, a sada kritikuju novi cenovnik u tom preduzeću.

Bez javnih toaleta u 21. veku

Član DZVM Endre Sabo govorio je danas o dečjim igralištima i nedostatku javnih toaleta u opštini Bečej.

– Koliko je nama poznato, nikom nije poveren posao održavanja dečjih igrališta, a ako nije tako, to je još veći problem, jer onda neko ne radi svoj posao. DZVM predlaže da se raspiše javna nabavka, da se ta igrališta renoviraju, kao i da se na mestu gde su nekad postojala ona i ponovo postave, jer tamo postoje neophodne saglasnosti i planovi, pa to ne bi bio posao „nule”. Deca, bez obzira na nacionalnost, ulaze u konflikte, a sve je povezano u vezi s tim što nemaju gde da se igraju, da od malih nogu prihvataju jedno drugo u društvu na pravi način, kazao je Sabo.

Pored toga, prema njegovim rečima, veliki problem je to što u Bečeju, kao i u naseljenim mestima, nema javnih toaleta.

– Nije dopustivo da u 21. veku nema javnih toaleta. Kao prelazno rešenje moglo bi da posluži postavljanje mobilnih, ali i da se u neko dogledno vreme raspiše javna nabavka za postavljanje i održavanje sanitarnih čvorova, objasnio je Endre Sabo.

Sve sugestije će, kako su rekli, predati opštinskom veću, predsedniku opštine i predsedniku lokalne skupštine, a izrazili su nadu će odbornici u parlamentu podržati predloge bečejskog DZVM-a, koji su, kako su ocenili, korektni i nisu licemerni.

Nedostaje nam „Pitajte predsednika“

Članovi bečejskog DZVM-a kažu da im nedostaje korespodencija sa predstavnicima vlasti koja je ranijih godina postojala na sajtu opštine i gde je predsednik, u okviru rubrike „Pitajte predsednika“ odgovarao na pitanja žitelja.

– Nedostaje nam „Pitajte predsednika“, to bi trebalo da se vrati. Na pitanja ne mora predsednik da odgovora, ima on saradnike, mogu oni, a može i njegov zamenik da na taj način razgovara sa Bečejcima, ako već predsednik ne stiže zbog obaveza, zaključili su članovi DZVM.

Dan konzulata Mađarske u Bačkom Gradištu

Treći put po redu bečejski DZVM u četvrtak 4. jula organizuje takozvani Dan konzulata u Bačkom Gradištu. Prema rečima članova ove političke organizacije, do sada je više od 300 žitelja na taj način apliciralo za državljnstvo republike Mađarske, dok se za julski sastanak sa predstavnicima konzulata prijavilo više do 100 zainteresovanih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име