Sekretar opštinske organizacije Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Nandor Horvat izjavio je danas (24. jula) na konferenciji za novinare da se nakon izbora nadao suštinskim promenama u načinu rada lokalne samouprave, ali, iako ima nekoliko izuzetaka, „osim personalnih promena ništa se ozbiljnije nije promenilo. I dalje nas iznenađuju sneg, komarci, rupe, ulična rasveta, krađe“.

 

 

Horvat se osvrnuo i na nedavne događaje u Bačkom Gradištu i ocenio da je ostavka Vladimira Jovanovića na mesto predsednika Saveta mesne zajednice ponovo ukazala na probleme mesnih zajednica u opštini Bečej.

– Postavlja se pitanje ko je odgovoran za zastarele i neusklađene statute mesnih zajednica? Predlog za promenu statuta mesnih zajednica može podneti i skupština opštine, rekao je sekretar DZVM-a i naveo da ta stranka predlaže da, kada se ti akti budu menjali, u tekstu obavezno stoji da kod imenovanja sekretara u slučaju kandidata sa istim kvalifikacijama prednost ima onaj koji se koristi službenim jezicima koji su u upotrebi na teritoriji opštine.

Tema konferencije za novinare bila je i javna rasveta u opštini Bečej. Prema rečima predsednika bečejske organizacije DZVM-a Zoltana Burnata, njeno održavanje je ranijih godina bilo bolje.

– Građani nam se žale na to da i više desetina puta prijavljuju kvarove na uličnom osvetljenju. Rečenom nam je i za slučaj kod katoličkog groblja kada je kvar prijavljivan i 30 puta, rekao je Burnat. Kako je još dodao, održavanje javne rasvete povereno je jednoj novosadskoj firmi, a podizvođač je firma koja, kako je ocenio, nema adekvatnu opremu, kao ni adekvatni vozni park. Zoltan Burnat se dotakao i problema u vezi sa parkiranjem u Bečeju, i rekao da tu stranku interesuje koliko je novca Bečeju donelo uvođenje parkinga, šta je sa tim novcem, te ocenio da je, nakon pet godina koliko se parkiranje vozila u najvećoj potiskoj opštini naplaćuje moglo napraviti nekoliko dodatnih parking mesta koji su neophodni, naročito u centru.

Novinarima se obratio i član DZVM-a Endre Sabo koji je kazao da se novac od naplate iznošenja smeća na teritoriji Bečej „ne vidi“, i s tim u vezi postavio pitanje da li DOO „Potisje“ plaća Javnom preduzeću „Komunalac“ za najam vozila. On je podsetio da do sada žitelji najveće potiske opštine nemaju mogućnost primarne selekcije otpada, kao i da nisu izgrađena „zelena ostrva“. U vezi sa problemima odnošenja smeća, Sabo je još rekao i da na pojedinim seoskim grobljima u opštini nema kontejnera, te da se žitelji i na to žale.

Da se uvedu đačke linije za Zrenjanin i Bačku Topolu

Horvat, predsednik bečejskog DZVM-a, rekao je da će predložiti da se od nove školske godine uvedu i dve nove linije, za Zrenjanin i za Bačku Topolu.

– Prema našim saznanjima đaci će od jeseni u većem broju putovati za Zrenjanin, pa bi valjalo obezbediti prevoz do tog grada bar dva puta nedeljno. Isto bi trebalo da se obezbedi i za Bačku Topolu, gde postoji poljoprivredna škola u kojoj se nastava realizuje na mađarskom jeziku, ali nažalost, učenici iz Bečeja odustaju od školovanja u toj opštini jer nemaju prevoz, kazao je Horvat.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име