A 20 éves óbecsei Makra Ella nagyon szeret festeni, ha csak teheti, szabadidejében ecsetet ragad.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban végzett, művészet szakon. Felvették a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának festészeti tanszékére.

Bár különféle okok miatt a tanulmányait egyelőre feladta, a szakmában megtalálta itthon is a helyét, grafikai tervezőként dolgozik és részt vesz a KAKO nevű civil szervezet munkájában.

A KAKO civil szervezet az idén márciusban az Innovatív aktivizmussal a korrupció ellen elnevezésű projekt keretében jött létre Óbecsén. Tagjai olyan fiatalok, akik részt vettek egy korrupcióellenes harcról és egy kreatív aktivizmusról szóló továbbképzésen.

Az aktivisták arra is szerették volna felhívni a polgárok figyelmét, hogy mindenki tehet valamit a korrupció ellen, ezért Vágjuk át a korrupció hálóját! címmel egy performance-ot tartottak a Zöld korzón. A polgárok aktívan ki is vették a részüket ebből a produkcióból.

A korrupció hálójának szimbolikus elvágása mellett Ella elmondása szerint tényleges eredmények is születtek a környezetvédelem terén.

Szerbiából évente akár 50.000 polgár is távozik, elsősorban gazdasági okokból. Ugyanakkor ennek a távozásnak éppen a gazdasági következményei a legmagasabbak, hiszen csak az egy év alatt eltávozottak képzése 960 millió és 1,2 milliárd euró között mozog.

A Westminsteri Demokráciáért Alapítvány és a Fejlesztési és Innovációs Intézet közös kutatásának az eredményei szerint minden munkaképes korú polgár, aki elhagyja Szerbiát, átlagosan legalább 19.500 eurónyi jövőbeni GDP-t „visz magával”. Bár a volt osztálytársai közül többen is külföldre költöztek, Ella elsősorban itthon szeretne boldogulni.

A fiataloknak a képzésük befejezését követően biztos munkahely, fejlődési lehetőség és megélhetést biztosító fizetés kell. Ella is egy tisztes megélhetést biztosító, kreatív munkát szeretne hosszú távra. A festés mellett hobbiból történeteket is ír, és arról álmodik, hogy egyszer képregényt rajzol és animét készít belőlük.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U sred stvari: Profesionalnim informisanjem ka unapređenju položaja mađarske nacionalne manjine u Srbiji – A dolgok közepébe: Professzionális tájékoztatással a szerbiai magyar nemzeti kisebbség helyzetének a javításáért“ koji je sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име