Gimnazijalci sa ovom ikebanom konkurisali ua epitet „kraljice“ festivala | Foto: Vlastimir Jankov
Gimnazijalci sa ovom ikebanom konkurisali ua epitet „kraljice“ festivala | Foto: Vlastimir Jankov

Lane je epitet „kraljice“ bačkogradištanskog „Palačinka festa“ otputovao u mađarski gradić Derekeđhaza, a ove godine se laskavo priznanje preselilo u hrvatsko mesto Gornji Bogićevci.

To je odluka žirija devetog po redu „Palačinka festa“, pošto su ocenili da je Mara Klarić napravila najukusniju i najlepšu „ikebanu“ od slasnih poslastica, pa joj je pripala „kruna“ u vidu tiganja i počasni krug vožnje u fijakeru ulicama sela. Naravno, zahvaljujući pulu sponzora, organizator atraktivne manifestacije, mesno Udruženje građana „Most“, obezbedilo je „kraljici“ nekoliko robnih nagrada i vratila se kući punog gepeka.

-Imajući u vidu kakvo je vreme bilo tokom čitave nedelje, pogotovo veče uoči naše manifestacije, prezadovoljni smo, pre svega, vremenskim uslovima, a onda i odzivom. Istina, bilo je nešto manje ekipa od uobičajenog broja, ali sasvim dovoljno da zadovoljimo potrebe posetilaca za slasnim poslasticama. I ove godine su nas ispoštovali prijatelji iz Derekeđhaza i Tisafeldvara, gde se slične manifestacije održavaju, i iz hrvatskih Gornjih Bogićevaca, pa je naša fešta zadržala međunarodni karakter. Već počinjemo da razmišljamo o organizaciji prvog jubileja naredne godine, rekao nam je u ime organizatora Agošton Legvari.

„Palačinka ples“ je ispunjavala praznine u programu dešavanja | Foto: Vlastimir Jankov
„Palačinka ples“ je ispunjavala praznine u programu dešavanja | Foto: Vlastimir Jankov

Pored svežih palačinki, slanih i slatkih, tokom čitavog dana, organizator se pobrinuo i za šarenoliki program pratećih dešavanja, gde su muzika i „palačinka ples“ dominirali, a atraktivnost su povećale takmičarske discipline.

Počelo je brzim rolovanjem deset palačinki. U konkurenciji deset takmičara, lanjsku titulu odbranila je meštanka Izabela Čeh.

-Ranijih godina sam dva puta bila drugoplasirana i jedanput pobednik, pa sam prestala da se takmičim. Lane sam se ponovo prijavila i pobedila, ove godine ponovila uspeh i bilo bi lepo da na jubilarnoj manifestaciji zabeležim pobedonosni het-trik. Na ovaj način potvrđujem spretnost, što je i za očekivati, pošto sam po profesiji poslastičarka, rekla nam je pobednica u brzom rolovanju palačinki Izabela Čeh.

Drugo mesto u ovoj takmičarskoj disciplini osvojio je Ištvan Đere, a treća je bila, ispostavilo se kasnije, „kraljica“ Mara Klarić iz Gornjih Bogićevaca.

Potražnja za slasnim poslasticama bila je tokom čitavog dana | Foto: Vlastimir Jankov
Potražnja za slasnim poslasticama bila je tokom čitavog dana | Foto: Vlastimir Jankov

Brzo jedenje deset palačinki filovanih pekmezom od kajsija je, po pravilu, najatraktivnija disciplina za gledanje, ali ne i za takmičenje. Jer, kada potencijalni takmičari vide da se na binu popne neko iz bačkogradištanske porodice Sabo, odustaju od učešća. Evo i razloga. Od dosadađnjih devet takmičenja, čak, u sedam pobedili su članovi porodice Sabo. Otac Ištvan je ove godine po treći put slavio, isto toliku puta prvak je bio sin David i jedanput drugi sin Kristian.

-Sinovi su bili poslovno odsutni, pa sam morao da se prijavim i zadržim epitet pobednika u porodici, rekao nam je ovdašnji mesar i vlasnih hamburgerije „Lala“ u neposrednoj blizini dešavanja Ištvan Sabo.

Ištvan Sabo je treći put pobedio u brzom jedenju palačinki | Foto: Vlastimir Jankov

Ištvan Sabo je treći put pobedio u brzom jedenju palačinki | Foto: Vlastimir Jankov

Ove godine se u ovoj diciplini prijavio samo kvartet učesnika. Drugi je bio Mita Kobiljski, a treće mesto, iako nije uspeo da pojede svih deset urolovanih poslastica, osvojio je Ištvan Đere, koji je u vreme prekida pojeo pola palačinke više rivala.

Gost iz Gornjih Bogićevaca Franjo Bungić bio je najspretniji u disciplini: noge u džaku, palačinka u ustima. Drugo mesto osvojio je Bečejac Edi Berček, a treći je bio njegov sugrađanin Norbert Feher. U novouvedenoj disciplini: skijanje na travi u parovima pobedio je tandem iz Bačkog Petrovog Sela, Mate Ferčik – Dora Fusko, meštani Ištvan Đere i Slađana Tomić bili su drugi, a Franjo Bungić i Mara Klarić iz Gornjih Bogićevaca treći.

U dečijoj disciplini „musavko“ pobednik je bio Andor Maraci iz Bačkog Gradišta, a utešna nagrada pripala je njegovoj suseljanki Daliji Jovanović. Jovana Martonoški iz Bačkog Gradišta dobila je nagradu za snimljenu najsmešniju fotografiju dana. Na tomboli „palačinka plesa“ najrećniji je bio meštanin Roland Pece, a utešnu nagradu osvojila je Katalin Gere iz Sente.

Čitavu manifestaciju oplemenili su nastupi mesnog KUD „Đeram“, vokalne solistkinje Žužane Vince i na kraju dešavanja koncert Dečijeg benda „Bubamara“ iz Bečeja, posle kojeg je do ponoći održana retro parti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име