A mesterséges megtermékenyítés lehet közel négyszázezer pár egyetlen esélye

Az Esély a szülőségre Egyesület szervezésében negyedik alkalommal szervezték meg Belgrádban a Több gyermekért! elnevezésű, a mesterséges megtermékenyítés nemzetközi fesztiválját, amelyen hazai és külföldi nőgyógyászok, hematológusok, urológusok, embriológusok, pszichológusok, endokrinológusok osztották meg véleményüket, tapasztalataikat, a jelenlévőkkel, de ingyenes egyéni tanácsokat is adtak.

A fesztivál célja, hogy közelebb hozza a meddőségi kezelés és az asszisztált reprodukciós eljárások folyamatát minden gyermeket vállalni vágyó és teherbeesési nehézséggel küzdő emberhez.

A fesztiválon egy IVF-laboratórium szimulációja, az „Élő Laboratórium“ került bemutatásra, amelyben az in vitro megtermékenyítés, az embriók lefagyasztásának eljárását, valamint a spermiumok mozgásának mikroszkóp alatti megfigyelését ismertették a résztvevőkkel.

Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság és az Amerikai Reprodukciós Orvostudományi Társaság adatai szerint eddig több mint nyolcmillió baba született a világon in vitro megtermékenyítés révén. Szerbiában először 35 évvel ezelőtt végeztek először mesterséges megtermékenyítést és 1978-ban született meg az első, ily módon fogant baba.

A becslésel szerint hazánkban több mint 400.000 párnak van meddőségi problémája. Ezért a kormány több intézkedést is tett, amellyel segítik és támogatják azokat akiknek egyedül a mesterséges megtermékenyítés nyújthat segítséget.

A parlament 2022 júliusában elfogadta azt a rendeletet, amely az eddigi 43 év helyett 45 éves korig teszi lehetővé a nők in vitro megtermékenyítését. Ezáltal lehetővé téve a házas vagy élettársi kapcsolatban élő nők számára, hogy  megszülhessék első vagy második gyermeküket 45 éves korig, kötelező egészségbiztosításból finanszírozott mesterséges megtermékenyítéssel. Azoknak a pároknak, akik megfelelnek az indikációs feltételeknek a Köztársasági Egészségbiztosítási Pénztár (RFZO) korlátlanul támogatja a kezeléseket az első gyermek megszültéséig.

Ez a rendelet részben abból az igényből kiindulva született meg, hogy az egészségügyi problémákkal küzdő nők is anyává válhassanak, a családok pedig gyarapodjanak, mert ez a népesedéspolitika egyik feladatához – az ország meddőségi problémájának a megoldásához is hozzájárulhat.

Az Esély a szülőségre Egyesület 2016 óta működik Szerbiában, amely azzal a céllal jött létre, hogy  támogassa és segítse a meddőséggel küzdő párokat. Az Egészségügyi Minisztériummal és a „Nije svejedno” Alapítvánnyal együttműködve 2019 óta működtetik a Mesterséges Megtermékenyítési Központot. A mesterséges megtermékenyítés által több ezer párnak válik elérhetővé a szülőség. Köztük Draga K.-nak, aki 18 évet várt szeretett babájára és aki maga is az egyesület tagja.

„20 éves voltam, amikor szembesültem azzal a ténnyel, hogy valószínűleg nincs minden rendben velem, és orvosi segítségre van szükségem. 38 évesen lettem anya. Nem volt folyamatos a küzdelmem az évek során, sokszor elfogyott az erőm, az akaratom, az energiám, a lelkesedésem, de egy idő után mégis folytattuk” … „Életem legszebb és legnagyobb feladata ez. A szeretet, amit adunk egymásnak, leírhatatlan, és sokkal, de sokkal nagyobb, mint ahogy elképzeltem. „ – nyilatkozta Dragana egy internetes portalnak.

„Tudom, mennyire fáj, ha egy sorsdöntő életharcban egymást követik a kudarcok, és éppen ezért vagyok ma abban a helyzetben, hogy valakinek én lehetek a támogató kéz, és a hátszél a szülővé válás felé vezető úton. Az Esély a szülőségre Egyesületnek több mint 5000 tagja van, naponta mintegy 50 hívás érkezik a Mesterséges Megtermékenyítési Központba, az ország minden részéről. Igyekszünk tájékoztatni, oktatni és támogatni mindazokat, akik nap mint nap akadályokba ütköznek a szülővé válás útján. Nagyon büszke vagyok arra, hogy egy ilyen szervezet tagja lehetek, és örülök minden olyan ember hívásának, akik elmondják, hogy sikerült nekik és várnak babát. Ez a legnagyobb motivációnk. „ – mondta Dragana K.

Sandra Jovanović, aki szintén aktív tagja az egyesületnek, 13 év próbálkozás, számos sikertelen kezelés és terápia után már kezdte feladni a reményt, de végül sikerrel járt a megtermékenyítés és megszülethetett kislánya. Jovanović szerint az új törvény még több esélyt nyújt a pároknak, de az egyedülálló nőknek is. Hazánkban ugyanis petesejtek adományozásával azok a nők is részt vehetnek a mesterséges megtermékenyítést támogató eljárásban, akik egyedül élnek.

„Szerbiában ennek ellenére továbbra sem adományoznak, mert nincsenek adományozóink, sem fejlett adományozási rendszerünk.“ – nyilatkozta Jovanović.

Az orvosilag asszisztált megtermékenyítésről szóló törvény előrelátta és engedélyezte a reproduktív sejtbankok létrehozását a Szerbiai Egyetemi Klinikai Központ Nőgyógyászati és Szüléseti Klinikáján, ami 2019-ben meg is kezdte működését.

Vannak férfi donorok, de nincs nő, aki donor szeretne lenni. Ezért sokuknak külföldre kell, leginkább Csehországba, Görögörszágba, vagy Macedóniába kell utazniuk, ha petesejtre van szükségük. – nyilatkozta Jovanović.

Az Esély a szülőségre Egyesület honlapján minden információ megtalálható a mesterséges megtermékenyítésről, a  témához kapcsolódó cikkek, az elérhető klinikák adatai és az értesítések mellett számos sikertörténet is olvasható.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име