Éppen a hóhullás előtt sikerült befejezni az óbecsei Erdőtelepítők Parkjában azt az egészségösvénynek nevezett, behatonlapokkal burkolt gyalogút építését, amely a főbejárattól a központi virágágyásig vezet, így több évtized után végre csapadékos idő után is úgy lehet végigsétálni a park egy részén, hogy közben nem lesz bokáig sáros az ember.

A költségeket részben az Építés- és Közlekedésügyi Minisztérium, részben az óbecsei önkormányzat állta. Az építés további szakaszaiban még egy párhuzamos út készül majd el, majd ezeket meghosszabbítják egészen a sportközpontig, és lesz egy-egy épített út a központi virágágyás jobb és bal oldalán is.

A park azóta kapott ismét kiemelt figyelmet, amióta a Pannonica Ökológiai Háló elhatározta, hogy visszaszerzik a város oázisának régi fényét. A nyáron megújult a vizesblokk és a városi vízvezetékből ismét folyik víz, információs táblák mutatják be a park növényvilágát és tavaszra közvilágítása is lesz. A környezetvédő csoport egy kis faiskolával rendelkező botanikus kertté és a bicikliturizmus egyik állomásává szeretné fejleszteni a parkot.

Az Európai Unió EuroVelo néven 15 biciklitúra-útvonalat dolgozott ki, ezekből kettő halad át Szerbián: az egyik a Dunát követi (EuroVelo6), a másik, a Norvégiában kezdődő és Athénig tartó pedig a Tisza mentén is elhalad, Óbecsén épp a park melletti töltésen. A Pannonica szakemberei szerint ha minden elképzelésük megvalósul, az Erdőtelepítők Parkjában remek táborhelyet lehetne biztosítani a biciklis turistáknak.

 

 

Forrás: Magyar szó

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име