U jeku su pripreme za treći po redu međunarodni festival „Fantast 2014“, a organizatori, kolektiv Muzičke škole „Petar Konjović“, navode da će zbog velikog interesovanja nadmetanje ove godine trajati čak sedam dana. Dva dana duži u odnosu na lane, bečejski festival klasične muzike, prema očekivanjima, trebalo bi da okupi oko 500 talentovane dece iz države, ali i regiona.

Prijave traju do 7. aprila, a kako direktorka Tamara Krajtmar objašnjava, pojedine škole iz Slovenije i Crne Gore su među prvima najavile takmičare, i to više nego minulog puta.

Tako, među njima ima onih koji su u najvećoj potiskoj opštini probrali nagrade, dok ima i onih koji se prvi put prijavljuju.

– Znači nam mnogo kada čujemo pozitivne komentare i što na osnovu prijava koje smo već dobili, možemo da očekujemo veći broj mladih muzičara. Našem timu je mnogo drago zbog toga jer, osim što organizujemo veliko međunarodno muzičko nadmetanje, ujedno i promovišemo naš Bečej, kazala je Krajtmar.

Prema njenim rečima najmuzikalniju i najsposobniju decu regiona i ovog puta ocenjuje međunarodni žiri.

„Fantast 2014“ počinje u nedelju 11. maja, a otvoriće ga, u prepodnevnim satima, mladi pijanisti.

Nešto kasnije, u Gradskom pozorištu Bečej predviđen je i koncert kojim će i svečano biti otvoren treći susret malih virtuoza. Zvuci tamburice zatvoriće 18. maja bečejski festival.

Susret mladih talenata u autentičnom ambijentu na imanju Bogdana Dunđerskog otvoren je za posetioce. Nastavni kadar bečejske muzičke škole pokušaće i ovog maja da dočara ondašnju atmosferu, a autentične toalete već su u pripremi.

– Takmičenje je otvorenog tipa, naši sugrađani su dobrodošli, kao i svi ljubitelji kvalitetne klasične muzike. Detaljan program i satnicu ćemo blagovremeno istaći na sajtu, kao i na oglasnoj tabli ispred škole, dok će informacije biti dostupne i kod Turističke organizacije opštine Bečej, istakla je direktorka Tamara Krajtmar. 

 

Pismo slovenačkog profesora violine


Pročitajte pismo profesora violine Đorđa Beraka iz Ljubljane koje je stiglo na adresu kolektiva bečejske muzičke škole. 

Draga Tamara, drage kolegice i kolegi!

U imenu profesora gudačkog odsjeka glasbene šole Ljubljana Vič-Rudnik iz Ljubljane i mene lično, Vam čestitam i se zahvaljujem na savršenoj organizaciji drugog međunarodnog takmičenja „Fantast  2013“.

Pod utiscima koje smo i pisno naveli našem direktoru, smo mišljenja, da Vam mogu svi zaviditi na savršenoj organizaciji i poteku takmičenja. Želja nekih kolega violončelista je na našem sastanku odsjeka bila, da bi eventualno sledeće godine uveli violončela u što smo sigurni da bi i to bilo kvalitetno organizovano s Vaše strane. Kao što sam već rekao na dan takmičenja, puno puta sjedim u domaćoj i međunarodnoj žiriji i učestvujem s svojim učenicima na raznim takmičenjima ali ovakvu volju, organizaciju, ljubaznost i ambijent takmičenja nisam još nigdje vidio. Kratkim riječima… Svaka vam čast!!

Primite puno pozdrava iz Ljubljane!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име