Fasada na objektu Gradskog pozorišta Bečej konačno bi sredinom godine trebalo da bude rekonstruisana.

Opština Bečej je za te namene u budžetu za ovu godinu opredelila 1.500.000 dinara, a taj novac trebalo bi da reši samo jedan od problema u vezi sa objektom koji vapi za potpunom rekonstrukcijom.

– Osim što nije prijatan prizor, fasada je i opasna, jer se deo, gore kod oluka, prošle godine obrušio, kaže za portal MojBečej Zdravko Petrović, direktor Gradskog pozorišta Bečej.

Prema njegovim rečima, preduslov za ozbiljnije radove koji su neophodni jeste i projektno – tehnička dokumentacija čija izrada košta oko dva miliona dinara.

– Konkurisaćemo za sredstva kod pokrajine i kod republike, jer je to preduslov za dalje radove koji će se odvijati u fazama. Neophodno je zameniti prozore, drvenariju kako bi se poboljšala energetska efikasnost, tu je i podrum odakle vlaga dolazi do zidova, potom bi trebalo rekonstruisati podove… Ima mnogo posla jer je sve staro, dotrajalo, objašnjava Petrović.

Pre dve godine, po nalogu sanitarnog inspektora, okrečeno je nekoliko prostorija u pozorištu, renovinar je i Pozorišni klub, a nešto ranije je obnovljena plesna sala. Međutim, voda je uporna i vlaga na zidovima se ponovo pojavila, pa otpada i malter sa zidova.
U novembru prošle godine je samo privremeno rešen problem sa krovom.

– Ojačana je konstrukcija, stavljeni su novi crepovi, ali to je samo privremeno rešenje, ističe Petrović.

Kompletna rekonstrukcija zgrade neophodna je i zbog unapređenja energetske efikasnosti. Naime, veliko opterećenje za budžet su i računi za grejanje, što je u januaru pozorište koštalo blizu 600.000 dinara, a u decembru nešto manje.

-Nadamo se značajnijim uštedama kada se odvojimo od Ekonomsko – trgovinske škole i budemo imali našu podstanicu. Tada ćemo moći da isključimo grejanje kada nemamo sadržaja. Taj posao nas čeka krajem grejne sezone, na proleće…, dodaje direktor.

Sav posao izmena, rekonstrukcije mora se raditi prema nalogu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. S obzirom na obimnost i specifičnost, radove bi trebalo započeti i dovršiti kada nema mnogo programa, ali, razume se, tokom građevinske sezone.

Zgrada u kojoj se nalazi Gradsko pozorište Bečej jedna je od prepoznatljivih u najvećoj potiskoj opštini.

Kako nam je istoričar – kustos u Gradskom pozorištu Bečej Nemanja Karapandžić rekao, sagrađena je u drugoj polovini 19. veka, a na temeljima je još u 18. veku bilo sedište Potiskog – krunskog dištrikta.

Nekada je tu bio i hotel „Central“, koji je pored ugostiteljskog objekta imao i salu za bankete i svečanosti. Između dva svetska rata objekat je poslužio i kao bordel, a posle Drugog svetskog rata tu se nalazio čuveni restoran „Biser“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име