Szeptember végén ítélet született Nemanja Vasković, a törökbecsei Idegenforgalmi Iroda korábbi igazgatójának az ügyében, akit a költségvetési törvény és a közbeszerzési törvény megsértése miatt 25 ezer dináros pénzbüntetésre ítélt a nagybecskereki Szabálysértési Bíróság.

A Saša Šućurović volt törökbecsei polgármester és a helyi közösségek tanácsának elnökei – név szerint Igor Munćan (Bocsár), Aleksandar Đuričin (Beodra), Milan Kaluđerski (Kumán) és Branko Svilengaćin (Törökbecse) – elleni szabálysértési eljárások még folyamatban vannak.

A szabálysértési eljárásokat a törökbecsei önkormányzat 2015-ös pénzügyeit ellenőrző Állami Revizori Intézet kezdeményezte tavaly decemberben, amely Šućurović ellen bűnvádi feljelentést is tett. A MojBečej.rs portál értesülései szerint ez az eljárás az óbecsei Alapfokú Ügyészségnél a bizonyítási szakaszban van.

Az ügyészség sürgős eljárással adatokat kért a nagybecskereki rendőrségtől. A rendőrségi jelentés és a begyűjtött dokumentumok alapján az eljárás a bizonyítási szakaszban van, és az ügyben rövidesen ítélet születik – mondta el a MojBečej.rs portál érdeklődésére Pakai Mihály ügyész.

Az Állami Revizori Intézetben több szektor is működik, közülük az önkormányzatok revíziójával foglalkozó szektor kezdeményezi a legtöbb szabálysértési és bűnvádi eljárást.

A törökbecsei Idegenforgalmi Iroda volt igazgatója elleni ítéletről hamarosan bővebben is beszámolunk.

 

Könnyen és következmények nélkül szórják a köz pénzét

Az Állami Revizori Intézet helyi önkormányzatok költségvetésének az ellenőrzésével megbízott szakemberei Szerbia-szerte számos szabálytalanságot észleltek a városok és községek ügyvitelében és pénzügyeiben.

Ennek gyakran szabálysértési vagy bűnvádi feljelentés a következménye, de az intézet olykor az érintettek leváltását is kezdeményezi. Az illetékes revizori szektor fennállásának hét éve alatt kétszer kezdeményezték egy-egy polgármester menesztését, de a szakértői kifogások ellenére a helyi képviselők nem szavazták meg a leváltásokat – mondta el Duško Pejović, az önkormányzati költségvetéseket ellenőrző szektor főrevizora.

Az önkormányzatok és községek pénzügyeiben leggyakrabban az jelenti a gondot, hogy a bevételeket nem vezetik teljeskörűen és felelősségteljesen, a belső ellenőrzési rendszerek pedig rosszul és eredménytelenül működnek. A mai napig egyetlen szerbiai önkormányzat sem kapott átmenő osztályzatot az állami revizoroktól.

Bečejsko udruženje mladih je okviru projekta „Ka transparentnijoj i odgovornijoj javnoj upravi na lokalnom nivou” u saradnji sa Centrom za evropske politike, a uz podršku Evropske unije i Kraljevine Holandije sprovodilo analizu javnih nabavki. Objavljeni sadržaj je odgovornost BUM-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Kraljevine Holandije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име