Az Óbecse községi helyi közösségi választásokon a Szerb Haladó Párt által támogatott jelöltek voltak a legeredményesebbek. Óbecse község hat helyi közösségében tartottak vasárnap választásokat, amikor a polgárok új helyi közösségi tanácsokat választottak.

A valamivel több mint 31 ezer szavazó 190 jelöltből 83-ra adhatta le a voksát az óbecsei, péterrévei, bácsföldvári, mileševói és dreai szavazóhelyeken. Óbecsén volt olyan szavazóhely, ahol alig 15 százalékos volt a részvételi arány, máshol csaknem 40. Az eredmények szerint a Szerb Haladó Párt által támogatott jelöltek mindenütt fölényes győzelmet arattak. A Vajdasági Magyar Szövetség 58 jelöltet támogatott, közülük 11 nyerte el a szavazók bizalmát.

Molnár Viktor, a VMSZ községi szervezetének az elnöke elégedett az eredményekkel:

– A VMSZ által támogatott jelöltek Óbecse községben a vasárnap lezajlott választásokon jó eredménnyel szerepeltek, a négy évvel ezelőttihez képest sokkal több tanácstagot juttattunk be a helyi közösségek tanácsaiba. Az eredményeket még elemezzük, de például a 2. helyi közösség, azaz az Alsóváros eredményét vizsgálva elmondhatom, hogy a választásokon a VMSZ által támogatott jelöltek 748 szavazatot kaptak, míg négy évvel ezelőtt 421-et, tehát csaknem megdupláztuk a szavazatok számát. Ezúttal is köszönjük az alsóvárosi polgárok bizalmát és támogatását. Talán sokkal jobb eredményt is elérhettek volna a VMSZ által támogatott jelöltek, ha a többi magyar párt is a mi jelöltjeink mögé állt volna. Ennek ellenére a jelek azt mutatják, hogy a VMSZ továbbra is élvezi a község magyar lakosságának a támogatását, és a VMSZ a második legerősebb párt a községben. Két tényezőre felhívnám még a figyelmet. Az egyik, hogy több választópolgár is jelezte, hogy taxikkal és nem óbecsei rendszámú személyszállító kombikkal szállítottak csoportokat a szavazóhelyekre. Másrészt sokan riogatnak bennünket, hogy meggyöngült a közösségünk az elvándorlás miatt. Nyilvánvaló azonban, hogy arányában nem csökkent az óbecsei magyar közösség súlya, több magyar jelölt is bejutott a helyi közösségek tanácsaiba, akiket belgrádi központú pártok támogattak. Ez azt jelenti, hogy a magyar szavazatok továbbra is mindenki számára értékesek – mondta el érdeklődésünkre Molnár Viktor.

Óbecse községnek a legújabb népszámlálási adatok szerint 15 ezer szerb és 17 ezer magyar lakosa van. A Demokrata Párt és a Szerb Haladó Párt is támogatott magyar nemzetiségű jelölteket.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt óbecsei szervezete a választásokon közösen szeretett volna indulni a többi magyar párttal, de a kezdeményezéshez csak a Magyar Mozgalom tagjai csatlakoztak. Kiss Igor, a VMDP községi szervezetének az elnöke szerint ez hiba volt:

– Nagyon rosszul szerepeltek a magyar pártok a helyi közösségi választásokon, illetve azok a jelöltek, akiket magyar előjelű pártok támogattak, viszont bebizonyosodott az, hogy igazunk volt: Óbecsén és az elkövetkezőkben a Vajdaságban is csakis összefogással tudunk eredményesek lenni – mondta Kiss Igor.

Szerettük volna megszólaltatni a választásokon jelölteket támogató többi párt képviselőit is, de ők nem kívántak élni a lehetőséggel.

 

Forrás: Magyar szó

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име