Pred polazak „đidovaca“ za Poljsku | Foto: Vlastimir Jankov
Pred polazak „đidovaca“ za Poljsku | Foto: Vlastimir Jankov

Leto bez neke turneje u inostranstvu, a malo ih je bilo tokom 36 godina postojanja, u bečejskog KUD „Đido“ smatralo se izgubljenim. Kako je ove godine drugi ansambl već bio nedelju dana u Bugarskoj, gde su nastupali na tradicionalnom „Balkan folk festu“ u Zlatnim pjascima kraj Varne na Crnom moru, onda sadašnje gostovanje prvog ansambla u Poljskoj ovogodišnje leto čini potpuno ispunjenim.

Prvo se odgledalo finale Evropskog prvenstva u fudbalu i puni utisaka krenuli su na dalek put. Kako će u Poljskoj biti i Francuzi, eto prilike da ih naši uteše za poraz u finalu činjenicom da naši nisu ni stigli do završnice evropskog fudbalskog samita. Istina, slaba je to uteha i za jedne i za druge, ali lep uvod za upznavanje i međusobno druženje.

-Ekspedicija od 34 člana, igrača i muzičara, provešće deset dana na Međunarodnom festivalu folklora u Mislenjici kraj Krakova. Da je reč o renomiranom festivalu, potvrđuje činjenica da je pokrovitelj predsednik Poljske Andžej Duda. Nastupiće predstavnici deset zemalja sa četiri kontinenta. Iz Azije dolazi ansambl iz Tajvana, američki kontinent će predstavljati Brazil, Kostarika i Čile, Afriku Francuska Gvineja, a Evropu Mađarska, Slovačka, Srbija, Francuska i, naravno, Poljska. Očekujem da će festival biti atraktivan u izvođačkom delu, ali i kada su druženja u pitanju,. Mi smo pripremili 11 koreografija, koje ćemo prezentovati tokom tri nastupa od po 15, 30 i 50 minuta, raportirao nam je pre polaska na put umetnički rukovodilac KUD „Đido“ Goran Dumanović.

 Ne završavaju se ovoletošnje aktivnosti „đidovaca“ gostovanjima u inostrantvu. Za sada je poznato da će mladi izvođači drugog ansambla 15. i 16. avgusta biti učesnici Festivala „Licidersko srce“ na Zlatiboru. Neće biti iznenađenje ako po povratku iz Poljske prvi ansambl dobije poziv da nastupi na nekom od slavljima u okolini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име