Socijalno – ekonomski savet opštine Bečej trebalo bi da bude formiran naredne godine.

U pitanju je nezavisni organ u čijem su sastavu predstavnici lokalne samouprave, predstavnici poslodavaca i predstavnici sindikata, osnovanih za određenu teritorijalnu jedinicu, (po modelu 3+3+3).

Prema definiciji iz zakona Socijalno – ekonomski savet se osniva u cilju uspostavljanja i razvoja socijalnog dijaloga u pitanjima od značaja za ostvarivanje ekonomskih i socijalnih sloboda i prava čoveka, materijalnog, socijalnog i ekonomskog položaja zaposlenih i poslodavaca i uslova njihovog života i rada. Tu je i razvoj kulture pregovaranja, podsticanje mirnog rešavanja kolektivnih radnih sporova, razvoj demokratije, kao i izdavačka delatnost.

Lokalna samouprava treba da ima dobru saradnju sa privrednicima i svim poslodavcima koji deluju na njenoj teritoriji, kaže član Opštinskog veća opštine Bečej Dragan Kovačev.

Iz Opšteg udruženja preduzetnika Bečej navode da će formiranje saveta doneti poboljšanje informisanja o slobodnim radnima mestima, unaprediti komunikaciju među privrednicima, a dati im više mogućnosti da učestvuju u donošenju odluka.

Tokom proteklog vikenda održan je radni sastanak na kom su prisustvovali predstavnici budućih partnera u tripartidnom dijalogu koji bi, jednostavno rečeno, trebalo da doprinese poboljšanju privrednog ambijenta u opštini Bečej i unapredi kvalitet života.

Predstavnici tri partnera mogli su u okviru sastanka da čuju o radnim pravima i sudskoj praksi, kao i o svim koracima koji su potrebni za formiranje i rad budućeg tela.

Bečejsko udruženje mladih inicijator je osnivanja lokalnog Socijalno – ekonomskog saveta. Iz udruženja kažu – biće interesantno pratiti kako će predstavnici tri različita partnera zastupati artikulisati interese u okviru ovog tela.

Na radnom sastanku su definisane obaveze i koraci u cilju uspešnog formiranja i kasnijeg delovanja Saveta. Među njima je uskoro inicijativni sastanak, potom objavljivanje javnog poziva za učešće predstavnika sindikata i privrednika, potom i potpisivanje sporazuma o osnivanju i registracije kod nadležnog organa. Inače, prvi Socijalno – ekonomski savet Srbije osnovan je pre skoro 20 godina, dok su lokalni za sada retki.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име