Na Međunarodni dan starijih osoba, u četvrtak 1. oktobra, Forum žena SNS Bečej posetio je Gerontološki centar u Bačkom Petrovom Selu.

U objektu Gerontološkog centra u najvećem potiskom selu boravi 18 korisnika, sa kojima su članice Foruma porazgovarale i uručile im pakete prehrambenih proizvoda. Predsednica Foruma žena Slađana Jovanović obećala je da će ovakvih poseta biti u budućnosti jednom mesečno. Međunarodni dan starijih osoba obeležen je ove godine pod sloganom „60+ računajte na nas”. Odabran je ciljem da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da će starenje populacije i populaciona dinamika oblikovati ključne izazove za razvoj sa kojima će se svet suočiti u 21. veku.

Stare osobe u Srbiji dočekale su ovaj dan u poprilično nezavidnoj situaciji. Mnogi od njih sa svojim penzijama jedini su hranioci porodica. Među starima je i najviše siromašnih. Zdravstvena zaštita teško im je dostupna.

Međutim, ima pomaka, makar kada je opština Bečej u pitanju. Naime, na jednoj od poslednjih skupština opštine usvojena je odluka o subvencionisanju gradskog i prigradskog prevoza na teritoriji najveće potiske opštine za žitelje starije od 65 godina starosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име