Aktuelni sastav bačkogradištanske Vojvodine | Foto: Vlastimir Jankov
Aktuelni sastav bačkogradištanske Vojvodine | Foto: Vlastimir Jankov

Vojvodina iz Bačkog Gradišta je jedan od deset fudbalskih klubova istog imena, ali Bačkogradištance ponosno krasi epitet najstarije Voše. Istina, prvobitno se fudbalski klub, osnovan 26. aprila 1913. godine u seoskoj birtiji Janoša Bencea, zvao BAK, a ime Vojvodina dobio je na predlog Svetomira Tatića 20. maja 1945. godine.

Više od veka skakuće lopta po bačkogradištanskim ledinama. Beležili su, BAK 32 i Vojvodina 73 godine, Bačkogradištanci različite rezultate. Sada su na dobrom putu da osvoje titulu prvaka Međuopštinske lige Bačka Topola-Bečej-Vrbas-Mali Iđoš-Srbobran i vrate se u Područnu subotičku ligu. Imaju kvalitetan igrački kadar, stručno se radi na terenu, a sve prati dobra organizacija kluba na čelu s preduzimljivim predsednikom Goranom Kudrićem.

-Titula prvaka nam je pred vratima, što je potvrda aktuelnog rada u klubu, ali znamo da istorija kluba ne počinje i završava se sa nama. Temelje fudbala u selu izlili su neki nama nepoznati ljudi, ali se njihov trud ne sme zaboraviti. Smatrali smo da valja obeležiti 105. fudbalski rođendan u selu, a kako bi drugačije nego igranjem utakmice. U goste smo pozvali legendarni OFK Beograd, koji je samo dve godine stariji klub od našeg, a voljeni je klub našeg bivšeg igrača i člana rukovodstva Vojina Živkovića. Utakmica je zakazana sredu, 9. maja, u 16 sati i očekujemo da će se na tribinama naći zavidan broj ljubitelja fudbala, bez obzira što su Beograđani danas srpskoligaši, rekao nam je predsednik Goran Kudrić.

A Beograđani su svoju fudbalsku „odiseju“ počeli 1911. godine kao BSK. Posle drugog svetskog rata nastavljaju da igraju s imenom Metalac, 1950. se vraćaju prvobitnom imenu. Aktelno ime OFK Beograd je od 6. jula 1957. godine. U predratnoj Kraljevini Jugoslavije su, kao „bskovci“, osvojili pet titula 1931, 1933, 1935, 1936. i 1939. godine, a u poratnoj SFRJ su se stigli do četiri trofeja nacionalnog kupa 1953, 1955, 1962. i 1966. godine. Najveći međunarodni uspeh im je igranje polufinala Kupa pobednika kupova 1963. godine sa legendarnim engleskim Totenhemom.

Podsećanja radi, Bačkogradištanci su povodom 70. fudbalskog rođendana ugostili beogradski Partizan i te 1983. godine svečano je otvoren objekat imena SRC „Đorđe Tapavica Džoja“, a povodom veka fudbala u selu gostovao je najrenomiraniji imenjak, Vojvodina iz Novog Sada. Povodom 105. rođendana, u sredu, 9. maja, od 16 sati igra se utakmica između Vojvodine i OFK Beograda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име