A szociális nyugdíj megoldást jelenthet az időskori szegénység ellen

Szerbiában az időskori nyugdíj megszerzésének feltétele legalább 15 év szolgálati idő és a nők esetében a 63 év és a négy hónap, a férfiak esetében a 65 év elérése.

A becslések szerint Szerbiában mintegy 200 ezer 65 év feletti állampolgár nem felel meg ezeknek a feltételeknek.

Mara A. aki a Palánka melletti Bácsandásfalván él, 76 évesen szezonális munkából tartja el magát, mert nincs nyugdíjjogosultsága.

-Mindig dolgoztam, de csak 12 munkaévem van, mivel nem fizették rendszeresen a nyugdíjbiztosítást, amiről én nem is tudtam, és nem volt senki, aki tanácsot adott volna, nyilatkozta Mara korábban a BBC-nek adott interjúban.

Mara egyike annak a több ezer vidéki nőnek, aki nem jogosult nyugdíjra.

A probléma megoldásáról, egy új szociális juttatás, a garantált nyugdíj bevezetéséről már a 2000-es évek eleje óta beszélnek, de eddig még nem valósult meg a terv miszerint minden idős állampolgár számára biztosítják ezt a juttatást, a ledolgozott munkaéveitől függetlenül.

Milan Krkobabić vidékfejlesztési miniszter, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának (PUPS) elnöke szerint a garantált nyugdíjat azok az idős személyek igényelhetik majd, akiknek semmilyen nyugdíjbevételük nincs és nem felelnek meg a nyugdíjellátási rendszer feltételeinek. A vidékfejelsztési miniszter hozzátette, hogy ennek egyik feltétele lesz az is, hogy az igénylőknek nem lehet vagyonuk vagy jövedelmük, valamint hogy semmilyen típusú szociális segélyben nem részesülhetnek.

-A garantált szociális nyugdíj egy speciális szociális ellátás, amelyet olyan 65 év feletti személyek kapnak, akik nem töltötték be a 15 év szolgálati időt, nem részesülnek szociális segélyben, és nem rendelkeznek vagyonnal vagy egyéb jövedelemmel, nyilatkozta Krkobabic.

-Eltérően a nyugdíj – és rokkantsági alapból (PIO-alap) folyósított rendszeres nyugdíjtól, a garantált nyugdíj a Szerb Köztársaság költségvetéséből származó szociális juttatás lenne, magyarázta Gordana Matković szociálpolitikai szakértő az RTS-nek tett interjúban.

Gordana Matković, a Szociálpolitikai Központ programigazgatója  elmondta,  a szociális kérdés Szerbiában nőügy is, hiszen azoknak, akiknek nincs nyugdíjjogosultságuk több mint 85 százaléka nő.

-Ezek idős személyek akik már nem tudnak dolgozni, és a garantált nyugdíj természetesen nagy segítség lenne a számukra. A legnagyobb részük idős nő, így ez a fajta juttatás egyfajta függetlenséget is biztosítana számukra, mert ha nincs saját bevételük az azt jelenti, hogy másokra vannak utalva, magyarázta Matković.

Az elképzelések szerint a garantált nyugdíj nem lenne kevesebb 100 eurónál, de még nem tudni, hogy pontosan  mekkora lenne a támogatás összege. A cél az lenne, hogy kisegítse az időseket a szegénységből.

A szociális nyugdíj kifejezést 2006-ban vezették be Szerbiában, amikor először említették a 2015-ben lejárt öregedési stratégiában.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име