Vuk Radojević, predsednik opštine Bečej i Radoslav Ivanović, direktor firme „Gas“ d.o.o potpisali su ugovor o prenosu prava na korišćenje merno regulacione stanice u Industrijskoj zoni koja može da obezbedi 3.000 kubnih metara prirodnog gasa na sat. – „Gas“ ovim dobija na upravljanje objekat koji nam omogućuje da se proširimo sa niskim pritiskom i na Industrijsku zonu i dalje širimo našu mrežu. U sopstvenoj režiji investiraćemo sedam miliona dinara, konačno izvedeno sa priključkom na mernu stanicu srednjeg pritiska „Srbijagasa“.

 

Radovi bi trebalo da budu gotovi u junu. Upravo ćemo za značajnog potrošača, nemački „KVS“, graditi gasovod. U prvom momentu ćemo im obezbediti 1.400 kubika na sat, a isto toliko i u drugoj i trećoj fazi njihove izgradnje. Proširenjem ove stanice bićemo u mogućnosti da snabdevamo gasom i eventualne buduće korisnike. Zbog toga sam veoma zadovoljan, jer je ovo jedan od momenata da se bitnije poveća količina distribuiranog gasa – rekao je posle potpisivanja ugovora Ivanović. Inače „Gas“ d.o.o. je licencirano preduzeće u oblasti distribucije prirodnog gasa i poseduje sve zakonski neophodne tehničke i kadrovske mogućnosti. Licencirani su za 10.000 domaćinstava, a trenutno gasom opslužuju 2.000. Godišnje potrošačima isporučuju tri miliona kubnih metara gasa, a posle priključenja fabrike „KVS“ povećaće isporuku za oko 750.000 kubika. – Opština Bečej na ovaj način dobija kvalitetnog partnera koji je licenciran, a sve u kontekstu infrastrukturnog opremanja Industrijske zone.

Pored toga, „Gas“ d.o.o. će investirati značajna sredstva u tom delu, što je od ogromnog značaja za „KVS“, ali i za buduće, potencijalne investitore. Na ovaj način želimo da dugoročno rešimo opremljenost Industrijske zone, a velike koristi će imati i opštine Bečej i „Gas“ d.o.o. – rekao je Radojević. Pored gasnog u Industrijskoj zono se radi i na osnaživanju električnog sistema. – Izdvojili smo 15 miliona dinara za taj projekat, a trenutno se radi na kabliranju. Sa „Elektrovojvodinom“ smo napravili aranžman da oni učestvuju sa 7,5 miliona dinara, opština Bečej isto toliko, s tim da smo oko 2,5 miliona dinara dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave i ovom prilikom se zahvaljujem ministru Miroviću na razumevanju. Dakle, u značajnoj investiciji za nas, opština Bečej će učestvovati sa pet od predviđenih 15 miliona dinara.

Takođe, očekujem da u toku letnjih meseci započnemo i sa izgradnjom kanalizacione mreže u Industrijskoj zoni. Projekat je vredan 17 miliona dinara, 12 smo predvideli budžetom, a pet ćemo dobiti od Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave. Imam potvrdu da su nam odobrena sredstva, čekamo da to bude i na papiru, da bi mogli da krenemo u postupak javne nabavke – rekao je Radojević. Sporazum sa Fondom za kapitalna ulaganja Prema rečima predsednika opštine Bečej, sa v.d. direktorom Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojšom Malenkovićem postignut je sporazum kojim je opštini Bečej stavlja na raspolaganje nepunih 12 miliona dinara za uređenje trafo stanica u Industrijskoj zoni. – Projekat je bio započet, pa je zastao i na kraju je osujećen time što je „Elektrovojvodina“ demontirala opremu u trafo stanicama. Sa tih 12 miliona dinara ćemo opremiti minimum dve trafo stanice i to je sve u cilju infrastrukturnog opremanja Industrijske zone. Samo na taj način opština Bečej može biti konkurentna na „tržištu“ privlačenja investitora, a samim tim i otvaranja novih radnih mesta – rekao je Radojević.

Izvor: Opštinska uprava Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име