Igrom slučaja ili namerno, svejedno, u ataru bečejske opštine minule subote održan je pravi gastronomski het-trik. U Bačkom Gradištu je održana jubilarna, deseta po redu, manifestacija „Zlatni kotlić“ u organizaciji FK Vojvodine i takmičilo se 17 majstora u pripremanju riblje čorbe. Bačko Petrovo Selo je sedmi put obeležilo „Dan sela“ i u okviru atraktivne manifestacije sve je mirisalo na „birka paprikaš“ iz 34 takmičarska kotlića. Najmasovnije je bilo u Bečeju, gde je 54 kulinara kuvalo juneći gulaš povodom manifestacije posvećene Danu novog hleba i Sent Ištvanu. Znači, vatra je gorela ispod 105 kotlića, čemu treba dodati niz roštilja, tanjirača, a u Bačkom Petrovom Selu je, uz mamu ovcu, žrtvovano i jedno jagnje na ražnju.
Opravdane su bile primedbe što je sve u istom danu održano, jer mnogi kulinari nisu mogli, a želeli su, da budu na dva, možda, i tri mesta. Sportskim žargonom rečeno, organizatori su dobili „žuti karton“ i valjalo bi da iz toga izvuku pouku. Tačnije, malo više koordinacije među organizatorima ne bi bilo na odmet.
-Redovan sam učesnik lokalnih kulinarskih takmičenja i zaista mi je žao što su se istovremeno organizovale, čak, tri manifestacije. Planirao sam da branim lane osvojeno prvo mesto bačkogradištanskog „Zlatnog kotlića“, ali sam se, ipak, odlučio da ostanem u svom Bečeju i učestvujem u Sentištvanskoj „gulašijadi“, rekao nam je vlasnik bečejske ribarnice „Triki“ i vrsni kuvar Dragan Trajković.
Iako je bilo samo 17 ekipa na „Zlatnom kotliću Bačkog Gradišta“, sudijskom žiriju u sastavu: Dragan Radaković, Igor Radosavljević i Janoš Talo nije bilo lako da izabere najbolje. Pobednički pehar i novčana nagrada od 25.000 dinara pripala je nadaleko poznato kulinaru Savi Trifunoviću iz Turije, koji sebe smatra i Bačkogradištancem, jer ima vikendicu u obližnjem Parku prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva“. Drugo mesto osvojio je Bečejac Nemanja Tomašević iz Bečeja, koji je isti uspeh ostvario i dve nedelje ranije na „Tanderbalu“ u svom gradu, dok je treći bio meštanin Siniša Popović.
U Bačkom Petrom Selu se sa obale Tise kod „Kišmolske plaže“ širio opojni miris ovčijeg paprikaša, koji je dopirao i do barže iz Slovačke koja je u to vreme plovila i sirenom pozdravila učesnike. Izazovu nije mogao da odoli ni predsednik opštine Dragan Tošić, koji je svečano otvorio manifestaciju i uživao u njenim čarima i masovnosti.

-Ukupno su 34 ekipe uzele učešće u takmičenju, a polovina njih se prihvatila i izazova da lepo postavi i servira sto. Međutim, „birka paprikaš“ nije mamio samo iz takmičarskih kotlića, jer su Jožef Vereš, Dušan Gombošev i Ferenc Šivo kuvali ukusni specijalitet u šest velikih kotlova za građanstvo, a u jednom je bio petrovoselski pasulj. Porcija prvog je bila 250, a drugog 100 dinara i sve je rasprodato. Kulinarski takmičarski deo je ocenjivao žiri na čelu sa Belom Mesarošem, a ocenjivanje serviranja stola povereno je Eriki Gor, Suzani Đukić i Anamariji Stanojev. Organizovali smo i niz pratećih sportsko-rekreativnih aktivnosti, priredili zabavni program, a ovdašnji slikari amateri su imali svojevrsnu koloniju u hladovini višedecenijskih drva, rekla nam je u ime organizatora sekretar MZ Bačko Petrovo Selo Magdolna Pece.
Janoš Klajner iz Temerina skuvao je, po mišljenju žirija, najukusniji ovčiji paprikaš, meštanin Tibor Silađi i prijatelji su bili drugi, a ekipa Krumenker minovi iz Bačkog Petrovog Sela osvojila je treće mesto. U serviranju stola pobedila je ekipa Pokado klub Viladž, druga je bila ekipa Femino Circulo, a treće mesto osvojio je Atila Agoč.
Posle simboličnog osveštanja umešanog hleba od novog roda pšenice u donjegradskoj katoličkoj crkvi posvećenoj Svetom Antunu Padovanskom i prigodnih beseda zameniku pokrajinskog sekratara za poljoprivredu Roberta Otota i zamenice predsednika bečejskog parlamenta Eržebet Kinka u predvečerje petka, sutradan su stvari u svoje ruke uzeli kulinari. Dimilo se ispred prostorija MKD „Petefi Šandor“, koje po tradiciji organizuje manifestacije Dan novog hleba i obeležavanje Sent Ištvana, ali to nije smetalo „reci dece i ljudi“ da uživaju u kibicovanju.

-Drago mi je da sam odbranilo lane osvojen pobednički pehar. Tada sam bio u partnerstvu sa Franjom Varga, a ove godine sa Novobečejcem privremeno radno angažovanim u Švajcarskoj Zoltanom Sanislo, rekao nam je Peter Knezi, koji stanije samo stotinak metara dalje i može se reći da je na „domaćem terenu“. Inače, ovo mi je već treća pobeda u kuvanju junećeg gulaša povodo obeležavanja Sent Ištvana, a bio sam jedanput i treći.
„Sentištvanska gulašijada“ je poznata i po tome da organizator, pored tri prvoplasirana tandema, zahvaljujući jakom sponzorskom pulu nagrađuje i ostale učesnike. Pehari za drugo mesto pripali su damama iz Temerina, Jovanki Gomor i Rozaliji Varga, a treće mesto mladim Bečejkama Renati Kovač i Aranki Pišak. Robne nagrade su osvojila tri prvoplasirana i još 43 para.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej