A családi vállalkozások generációváltási folyamatait támogató online képzési programot tartott nemrégiben a Prosperitati Alapítvány.  A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság által támogatott, Előttem az Utódom című ingyenes programon az óbecsei Kovács család: Lívia és Nándor, valamint Ármin és (a férje révén immár Bonifárt) Noémi is részt vett.

– Édesapám, Csábi István 1972-ben alapította az elektromos és kézi szerszámgépek javításával foglalkozó Elekromehanika Čabi céget. Én 1991-ben, 19 évesen kerültem a cégbe, majd amikor egy évvel később férjhez mentem, a férjem, Nándor is csatlakozott hozzánk. 2000-ben a szerviz mellé nyitottunk egy kézi szerszámokat és teljes kerti programot kínáló üzletet is – mondja Lívia.

Amikor 2007-ben Lívia édesapja váratlanul elhunyt, a fiatalok vették át a vállalkozás vezetését. Ma már két cég működik a családi vállalkozás keretében: az Elektromehanika-Csábi szervizcég tulajdonosa Kovács Lívia, az elektromos és kézi szerszámokkal foglalkozó Pro-Techniké pedig a férje, Nándor. A két cég jelenleg 13 alkalmazottal működik, ma már közöttük van Kovácsék 26 éves lánya, Noémi, és  22 éves fiuk, Ármin is.

–  Anya és Noémi az ügyviteli folyamatokon, mi apával a szervizben dolgozunk. A nagyapánk és a szüleink által létrehozott nagyszerű alapból próbálunk minél többet kihozni a nővéremmel. A szüleink gyakran napi 16-18 órát is dolgoztak, de mi már nem szeretnénk a cégek rabjai lenni. Mi semmit sem bízunk a véletlenre, és évekre előre tervezünk – jelenti ki az elektrotechnikus végzettségű Ármin.

A projekt napokban megtartott zárórendezvényén a legaktívabb résztvevőnek járó elismerést Noémi érdemelte ki. Noémi radikális változásokat hozott a két cég működésébe: új könyvelési programot és nyilvántartási rendszert vezetett be, átalakította a munkafolyamatokat és új alkalmazottal osztotta meg az ügyfélszolgálati teendőket.

Kereskedelmet és marketinget tanultam Budapesten, és cserediák program keretein belül fél évet külföldön is tanultam, illetve dolgoztam. Mestertanulmányaimat a Budapesti Műszaki Egyetem gazdasági karán, szintén marketing szakon végeztem, közben folyamatosan dolgoztam. 2019 májusában jöttem haza. Közben elindultak a Prosperitati Alapítvány pályázatai, láttam a lehetőségeket, és sokat segített a cégeink megújításában az is, hogy belülről ismerhettem meg más szervezeti formákat. Nehéz volt a cég átadásának az érzelmi menedzselése is, de sikerült mindent megbeszélnünk. Azt szeretném elérni, hogy pár év múlva az operatív folyamatokat rendszerbe helyezve nekem már „csak” a stratégiai dolgokkal kelljen foglalkoznom – mondja Noémi.

F.R.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U sred stvari: Profesionalnim informisanjem ka unapređenju položaja mađarske nacionalne manjine u Srbiji – A dolgok közepébe: Professzionális tájékoztatással a szerbiai magyar nemzeti kisebbség helyzetének a javításáért“ koji je sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име