Dve stotine škola u Srbiji koristiće od ove školske godine elektronske dnevnike, a roditelji će, uz pomoć šifre, moći da sa bilo kog mesta i u bilo kom trenutku saznaju ocene i izostanke svoje dece.

Gimnazija Bečej već godinama koristi mogućnosti koje donose savremene tehnologije, a za elektronske dnevnike iz te škole kažu da imaju uticaj na informisanost roditelja o uspehu dece u školi.

-Svaki roditelj, može da pogleda ocene i izostanke isključivo svog deteta, a ti se podaci ažuriraju jednom nedeljno. Istovremeno, roditeljima stiže i SMS kada se ažuriraju ti podaci. Ovo je jedna prečica za kompletan uvid roditelja u školovanje svoje dece, kaže Marica Kresoja, pedagoškinja u Gimnaziji Bečej.

Direktor Gimnazije Bečej Miodrag Basarić kaže da su upravo roditelji najslabija karika u sistemu obrazovanju i da elektronski dnevnici najviše služe njima.

-Imamo praksu da roditelji ne dolaze u školu, ne interesuju se za uspeh svoje dece, a interesovanje najčešće pokazuju krajem godine kada malo toga može da se popravi, navodi direktor škole.

On dodaje da razume roditelje koji zbog tempa života i radnih obaveza ne mogu stalno da budu upućeni u to kakve su ocene deteta i u to da li je redovno na nastavi. Upravo je elektronski dnevnik, koji je uveden na inicijativu škole, tu da pomogne roditeljima. Roditeljski sastanci su i dalje obavezni.

Iako je za bečejsku gimnaziju elektronski dnevnik korak dalje u smislu uključenosti roditelja u obrazovanju dece, iz te škole kažu da je neposredni kontakt sa roditeljima, s vremena na vreme, ipak bitniji.

Naši sagovornici saglasni su da je elektronsko informisanje donelo smanjeni broj izostanaka sa časova i bolje ocene.

Učenici Gimnazije sa kojima smo razgovarali uglavnom blagonaklono gledaju na elektronske dnevnike, jer, kako kažu neki, stvarno stanje po pitanju ocena i uspeha se sazna kad – tad.

Da li je neka od škola na teritoriji opštine Bečej uključena u pilot projekat, saznaćemo kada dobijemo odgovor od ministarstva prosvete.

Više u TV prilogu

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име