Od nove školske godine đaci u našoj Gimnaziji su podeljen u dve smene.

Razlog je zamena prozora u školi. Takva nastava je samo privremeno rešenje dok se ne završe radovi nakon kojih bi trebalo da se sve vrati u normalu. Međutim, kako se situacija ne menja vec skoro dva meseca, a tačan datum završetka radova nije tačno poznat, đaci ove škole pokušavaju da poprave tu situaciju. Prvo su pokušali volonterskim radom, pomažući radnom osoblju da se postavljaju i operu novi prozori, kako bi se što pre završilo sa radovima. Ali, njihov trud nije imao nikakvih rezultata, čak su se radovi i odužili.

Učenici druge smene, treći i četvrti razredi, i više su nego nezadovoljni zbog ovakve situacije. Pokušali su na sve moguće načine da preduzmu nešto tim povodom.

Pitali smo direktora škole da li je probijen rok za izvršenje radova i da li je upoznat sa trenutnom situacijom u školi i da li je čuo žalbe učenika.

– Rok za izvršenje radova nije probijen prema ugovoru koji je potpisan sa ministarstvom. Rok za izvršenje radova je početak novembra. Mi smo se nadali da će radovi biti završeni ranije, međutim, došlo je do određenih problema koje zajedno sa opštinom Bečej prevazilazimo. Gimnazija će krenuti u jednu smenu od početka novembra. Očekivanja su bila da će se radovi završiti do početka oktobra, tako da nismo ni razmišljali o promeni smena. Smene su ovako određene kako bi prvacima bilo što lakše da se snađu u novoj sredini, a mislim da je starijim odeljenjima lakše da putuju noću pogotovo jer je većina maturanata punoletna. Takođe, moram da istaknem da većina škola u Vojvodini radi u dve smene, nama jeste to strano, ali ne mogu da prihvatim kao argument da se u drugoj smeni lošije uči. Da sam znao da će se radovi odužiti do novembra, sigurno bi menjali smene kao i ostale srednje škole, ali je sve išlo ka tome da će radovi biti završeni ranije i to je jedan od osnovnih razloga zašto se smene nisu menjale, rekao je direktor gimnazije Miodrag Basarić.

Učenici gimnazije ovim povodom kažu sledeće: 

– Četvrta sam godina i stvarno mi je teško u popodnevnoj nastavi. Prvenstveno zato što sam putnik. Budim se rano ujutru kako bih učila, a već u 12 sati moram da idem na stanicu. Uveče stižem oko pola 9 i bukvalno nemam vremena ni za šta. Pored predmeta u školi idem na pripreme za fakultet i nemam vremena da učim za predavanja.

-Ako već treba da se delimo u dve smene mogu nam barem toliko izaći u susret da se mesečno menjamo kao i ostale srednje škole. Nije tačno da ne može da se organizuje raspored, jer profesori rade u više škola kada je to slučaj u svim srednjim školama u gradu.

– Smatram da smo mi kao maturanti škole najvažniji đaci, jer je pred nama najteža godina i da mi treba da budemo prioritet. Po mom mišljenju trebalo je od septembra da krenemo u prvu smenu, jer smo prethodne tri godine tako navikli. Ne znamo kako da organizujemo vreme sad kad smo druga smena i nemamo vremena za učenje. Osim toga, prva godina je navikla da menja smene u osnovnoj školi koju su tek završili i mislim da bi se bolje snašli od nas.

-Ne volim drugu smenu jer ne mogu da uskladim treninge i učenje. Jednostavno ne mogu sve da postignem, a to utiče i na moje ocene.

– Ja sam treća godina i putnik sam. Popodnevna smena je veoma nepraktična i ne stižem da učim. Mislim da je pre svega bitno zbog našeg obrazovanja da pređemo u prvu smenu. Parlament je pokrenuo peticiju povodom toga i do sada je prikupljeno oko 180 potpisa i nadam se da ćemo time postići nešto.

Nisu đaci jedini koji su nezadovoljni ovakvom nastavom.

Profesori ih u potpunosti razumeju. Rekli su nam da svi u školi jednako treba da se tretiraju i slažu se sa maturantima da je njihov uspeh ove godine najbitniji i da treba da im se izađe u susret. Takođe ističu da je koncentracija učenika u drugoj smeni lošija, da nemaju pažnje i da mnogo teže rade sa njima.

Đaci bečejske Gimnazije se nadaju da će se u skorije vreme ova situacija promeniti. Prema najnovijim obaveštenjima očekuje se da Gimnazija od ponedeljka 28. oktobra počne sa nastavom u prvoj smeni, kako je uvek i radila.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име