Foto: Ilustracija | Pixabay
Foto: Ilustracija | Pixabay

Ginekolog Doma zdravlja Bečej S.M. nalazi se u pritvoru od 23. novembra i neizvesno je kad će biti pušten, potvrdio je za portal MojBečej.rs direktor te ustanove Slobodan Dimitrov. Bečejski Dom zdravlja Bečej je i pre privođenja ginekologa S.M. imao manjak lekara na ovom odeljenju, a sad je problem i taj što je sa radnog mesta odsutan jedini, od dva postojeća ginekologa, koji ima pravo da piše upute i lekove.

Kako je S.M. trenutno udaljen sa posla, poslove ginekologa obavlja samo jedan ginekolog – dr Snežana Ubović.

-Dr Ubović nema pravo da piše upute i lekove zato što radi u privatnoj praksi, a može da vrši pregled pacijentkinja. Dom zdravlja je trenutno u pregovorima sa Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja da izabrani lekari privremeno pišu hranarinske liste, upute i recepte umesto nedostajućeg ginekologa, piše u odgovoru direktora Doma zdravlja Bečej Dimitrov na novinarska pitanja naše redakcije.

Kako nam je rečeno, Dom zdravlja Bečej trenutno pregovara sa nekoliko ginekologa koji bi bili voljni da dođu u Bečej i obavljaju poslove ginekologa kao dopunski rad, a kako bi mogli da pišu hranarinske liste, upute i recepte.

– Dom zdravlja Bečej je u više navrata raspisivao konkurs za ginekologa, ali se na isti niko nije prijavio. Dom zdravlja se svesrdno angažuje na pronalaženju ginekologa, ali ne može da nađe nikoga trenutno, jer je ova specijalnost u velikom deficitu, objašnjava direktor bečejske zdravstvene ustanove.

Dom zdravlja je u prethodnom periodu uputio jednu doktorku na specijalizaciju iz ginekologije koja će istu završiti za dve godine.

Prema tvrdnjama sugrađanki, u čekaonici ginekologije im je rečeno da se svaka pacijentkinja kojoj su potrebne ginekološke usluge administrativnog tipa obrati izabranom lekaru opšte prakse. Na pitanja da li je ovo tačno, da li postoji odluka o tome i da li je to procuduralno prihvatljivo za druge zdravstvene ustanove dobili smo sledeći odgovor: Istina je da Dom zdravlja trenutno pregovara sa Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja da dozvoli da izabrani lekari izuzetno pišu hranarinske liste, upute i recepte umesto odsutnog ginekologa.

Dalje, pitali smo direktora doma zdravlja šta je učinjeno povodom toga da su se već prve nedelje od privođenja ginekologa S.M. stvorile velike gužve, a među pacijentkinjama ima mnogo trudnica i hitnih slučajeva (pacijentkinje u pripremama za operaciju i slično) rečeno nam je sledeće: Intenzivno radimo na rešavanju nastalog problema, pregovaramo sa dva ginekologa koji rade u javnim domovima zdravlja kako bi prihvatili dopunski rad u našem Domu zdravlja. Nadamo se da će bar jedan od njih prihvatiti angažovanje, ali je za ovakav rad potrebna i saglasnost njihovog poslodavca, pa trenutno čekamo navedenu saglasnost. Takođe postoji dogovor sa Domom zdravlja Srbobrana da prima naše pacijentinje iz Bečeja, prvenstveno za upućivanje i regulisanje papirologije za vantelesnu oplodnju, ali i druge usluge: pregledi i potrebne papirologije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име