Na prvi ginekološki pregled bi trebalo otići kada započinjete polne aktivnosti, planirate zasnivanje porodice, tražite savet o kontracepciji ili kada primetite neki problem. Ginekološki pregledi se razlikuju, u zavisnosti od vaše životne dobi, ali je važno da se obavljaju redovno, napominju iz Specijalističкe ginekološko-akušerske ordinacije Kikić.

Kada i koliko često obavljati ginekološki pregled?

Ukoliko ne primetite neke simptome ili promene u menstrualnom ciklusu, ginekološki pregled je dovoljno raditi jednom godišnje. Redovni ginekološki pregledi su važni, pošto se tako na vreme mogu primetiti i najmanje promene koje ukazuju na bolesti reproduktivnog sistema, a samim tim se mogu brzo i uspešno lečiti. Pregled je najbolje obaviti u prvom delu menstrualnog ciklusa, tačnije u periodu između 8. i 12. dana menstrualnog ciklusa.

Češći ginekološki pregledi se preporučuju kod pojave sledećih problema: ako pripmetite promene u menstraulnom krvarenju, kod bolova u donjem trbuhu, ako dođe do pojačanog vaginalnog sekreta kao i lošeg nalaza PA testa. Češće kontrole su potrebne i kada koristite hormonsku terapiju, imate spiralu i ako ste trudni, objašnjavaja dr Kikić.

Priprema za pregled

Pre pregleda, kod kuće, treba se oprati vodom i blagim sapunom. Važno je da se dan pre pregleda ne koriste vaginalete, kreme ili gelovi, jer oni mogu uticati na rezultat pregleda i sakriti neke simptome. Takođe, 24 sata pre dolaska na pregled, trebalo bi izbegavati polni odnos. Ako imate neka pitanja za vašeg ginekologa, kod kuće možete unapred pripremiti pitanja koja želite da postavite, kako ih ne biste zaboravili.

Šta uključuje ginekološki pregled?

Ginekološki pregled počinje razgovorom sa pacijentkinjom. Nakon razgovora sledi pregled koji ne traje dugo i uz dobru pripremu je u potpunosti bezbolan. Prvo se vrši pregled pod spekulima, posle čega se uzima PA test. PA testom se ne vrši pregled na polne bolesti, nego samo pregled na promene u ćelijama, u smislu karcinoma grlića materice. Sa druge strane, za polno prenosive bolesti se uzimaju posebni brisevi grlića.

Danas se smatra da ginekološki pregled nije potpun, ako nije urađen ultrazvučni pregled, pošto ovaj pregled ginekolozima omogućava posmatranje jajnika, materice i eventualne promene na njima. Ultrazvučnim pregledom se dijagnostikuje trudnoća, rast i razvoj ploda i eventualne nepravilnosti.

Odaberite ginekologa kome verujete, redovno odlazite na preglede i tako ćete najbolje sačuvati vaše reproduktivno zdravlje!

Za druga pitanja stojimo vam na raspolaganju!

Možete nas kontaktirati putem brojeva telefona: 021/6915-595   i  060/140-47-47

Nalazimo se na adresi Potiska 25 u Bečeju, otvoreni smo ponedeljkom, sredom i petkom od 8 do 13.30 sati i utorkom i četvrtkom od 16 do 20 časova!

                                       Vaša Specijalističкa ginekološko-akušerska ordinacija – Kikić

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име