Uoči Dečje nedelje koja se brojnim aktivnostima obeležava i u opštini Bečej, razgovarali smo sa onima čiji se glas i mišljenje retko čuju – sa decom. 

-Odrasli pričaju o našim pravima kada imaju koristi od toga, a mi, deca, najmanje znamo svoja prava. Naše vršnjake zadirkuju i maltretiraju jer su siromašna ili imaju smetnje u razvoju. Nastavnici moraju više pažnje da posvete situacijama u kojima se našim drugovima rugaju jer to može da ima ozbiljne posledice.

Deca su diskriminasana i zbog toga u koju školu idu, iako svi mi, učenici, imamo iste obaveze, trudimo se za ocene, pored toga što pohađamo različite ustanove.

Deca najčešće od šeste godine života ne rade ono što vole, već ono što im je skrojeno, nametnuto. Deca nisu ni za šta kriva, jer je na roditeljima odgovornost da ih „oblikuju“ u dobre osobe. Treba nam više slobodnog vremena, ispunjenog aktivnostima koje sami želimo…

Pojedina deca su, osim što su govorila o tome šta misle o ostvarivanju sopstvenih, kao i prava svojih vršnjaka, iznela konkretne primere iz svoje okoline u kojima su dečaci i devojčice ugroženi.

Sve ovo su reči učenika, predstavnika svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji opštine Bečej, sa kojima smo povodom Dečje nedelje razgovarali o pravima dece u našoj okolini.

 

Pogledajte intervju sa njima.

 

Projekat „Iz ugla građana“ sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име