Manji požar zahvatio je prošle sedmice deponiju „Botra“ u Bečeju, posle skoro deceniju. Reakcijom zaposlenih i vatrogasaca požar je obuzdan i sve govori u prilog tome da narednih dana ne bi trebalo ponovo da bude vatre.

U pitanju je podzemni požar koji je zahvatio nekoliko kvadratnih metara. Žarište je bilo u dubini, što je otežalo gašenje. Do vatre je najverovatnije došlo zbog velike suše, ali i kiše koja je prethodno padala. Gorelo je smeće staro više od 10 godina.

Iz preduzeća „Potisje“ Bečej poslednji put pre ovog događaja organizovali su snimanje deponije krajem jula. Novo snimanje sa početka ove nedelje kaže da je maksimalna temperatura bila 46 stepeni Celzijusovih. Prate se i količine gasova koji mogu da šire požar.

-Temperatura u odnosu na tadašnju nije značajno podignuta, ali su nam napomenuli iz firme „Tekom“ da ti rezultati moguće da nisu relevantni jer su snimali nakon gašenja i vodom i suvim ledom. Sloj koji se upalio je sloj smeća koji je tu na deponiju donesen još pre desetak godina jer su žarišta sigurno na četiri, pet metara dubine, rekao je direktor preduzeća Zoltan Feješ.

On je rekao da su obaveštene sve nadležne službe kao i Opštinski štab za vanredne situacije. Istakao je da imaju dobru saradnju sa svima u lokalu, ali da su vatrogasci veoma slabo opremljeni i ljudstvom i opremom, mada se trude da profesionalno urade svoj posao i pomognu im što više.  Zbog vanredne situacije koja zahteva da na raspolaganju imaju cisternu iz „Potisja“ su rešili da iznajme jednu od 8.000 litara te da preduzeća mogu da intervenišu na licu mesta ukoliko se nešto desi. Pored problema sa nedostatkom cisterni pojavio se i problem sa pritiskom vode u hidrantima zbog suše ovog leta.

Požar su primetili radnici iz noćne smene koji, kako je novinarima rečeno, uz pomoć postavljenih kamera, umeju na vreme da reaguju kada uoče dim jer nije retko da ga na deponiji ima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име