Nadaleko čuvena akcija gađanja predsednika opštine Novi Bečej balonima sa vodom tokom Gospojine, koja od prošle godine nosi naziv Gospojina vraća osmeh, u rekordnom roku od 10 dana dobija svoj epilog i vraća osmeh na lica svojih 15 stanovnika.

Mokar do gole kože, posle kanonade vodenih balona, ali ipak sa širokim osmehom Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej je nakon akcije obećao.

-Ove godine smo postigli još jedan rekord. Humanitarna akcija „Gospojina vraća osmeh na lice“ usrećiće 15 ljudi. Renoviraćemo kuću u kojoj živi devetoro ljudi, sredićemo još jednu u Bočaru, i kupićemo slušni aparat koji je neophodan devetogodišnjoj devojčici, rekao je predsednik opštine. Pošto je sve u znaku jubileja 10 godišnjice Gospojine, tako su se i organizatori ove manifestacije i humanitarne akcije potrudili da u rekordnom roku od 10 dana, renoviraju kuću u kojoj su smeštene tri porodice sa ukupno devet članova. Milica Jugin, koja živi u ovom objektu kaže da je renovirana kuća stara 110 godina. Kada je dimnjak sa trošne građevine, usred noći, uz zaglušujući tresak, pao ispred njenih vrata, doživela je veliki šok.

– Krov se odvojio i zgrada je počela naglo da klizi. Imali smo veliki strah. Kada je odžak pao, ja sam istrčala iz kreveta i tom prilikom povredila obe noge. Prezadovoljni smo sa ovim što su predsednik i opština uradili za nas. Mnogo su nam učinili i pomogli. Zahvaljujem im se puno. U ovoj kući žive tri porodice sa ukupno devet članova. Sama ne bih mogla da saniram taj krov. Niti iko od nas. Imam 13.000 penziju i kredit koji sam morala da podignem, da bih kupila šporet i frižider. Bez supruga sam 27 godina. Ostali stanari su nažalost u sličnoj situaciji, takoreći, socijalni slučajevi, ispričala je Milica Jugin. Milica kaže da je dirnuta ovim potezom predsednika opštine i neobičnom akcijom koja pomaže njenim najugroženijim stanovnicima. Seća se dana kada je i ona pomagala tokom rata u BIH u redovima Crvenog krsta, nesebično se izlažući opasnostima na terenu u ratnoj situaciji.

– I tada sam govorila, da se dobro dobrim vraća, a sada se to potvrdilo i u mom životu, kaže ona. Ivana Kuruc, živi sa mužem i dvoje maloletne dece u drugom delu kuće, oboje su nezaposleni.

– Ovo mi mnogo znači. Lepše i bolje izgleda i što je najbitnije bezbedno je sada. Kada je odžak pao izgledalo je strašno. Mislili smo da ćemo nastradati, ali na svu sreću, dobro smo prošli. Krov i kuća su sanirani veoma brzo, brže nego što smo očekivali. Desetak dana su trajali radovi, navodi. Pored kuće koja je već završena donacijom svih izvođača, firmi koje su radile na Gospojini različite stvari od postavljanja i rentiranja bine do zakupa ugostiteljskih mesta i uz prihod akcije gađanja predsednika balonima sa vodom, prikupljaju se sredstva za renoviranje još jedne kuće u Bočaru, kao i za kupovinu slušnog aparata devetogodišnjoj Ani Kovačević. Humanitarni karakter Gospojine je ono što ovu manifestaciju čini izuzetnom i po čemu se izdvaja od ostalih manifestacija. Jelena Kovačević, majka male Ane za koju se u okviru iste akcije prikupljala novčana pomoć za slušni aparat nije krila svoje utiske.

– Mnogo znači meni, ali pre svega detetu, jer će to omogućiti da može normalno da pohađa nastavu, da komunicira sa drugarima, da izgovara pravilno reči, i da uopšte normalno funkcioniše u životu. Slušni aparat koji j potreban maloj Ani košta 260.000 dinara kada je na sniženju, a kada nije onda je 320.000. Sa dve prosečne plate nemoguće je priuštiti pomenuti aparat, navela je Anina majka.

Ceo Anin razred došao je da učestvuje u akciji gađanja predsednika opštine balonima sa vodom, kako bi pomogli da drugarica iz razreda što pre dobije neophodni aparat, dok im je balone obezbedila firma Adanko iz Ade koja u Bočaru uskoro otvara svoj proizvodni pogon. U prošlogodišnjoj akciji Gospojina vraća osmeh, kupljena je kuća za dve socijalno ugrožene porodice iz Kumana u opštini Novi Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име