Razigrani „đidovci“ su svuda dragi gosti | Foto: Vlastimir Jankov
Razigrani „đidovci“ su svuda dragi gosti | Foto: Vlastimir Jankov

Kulturno-umetničko društvo „Đido“ u Bečeju postoji 36 godina i, gotovo, da nije bilo leta da se, bar, jednom nije „skoknulo“ na neko gostovanje preko granice. Bilo je leta kada se učestvovalo i na nekoliko folk festivala. Predstojeće leto neće biti izuzetak, a informacije o programu dobili smo od umetničkog rukovodioca Gorana Dumanovića.

-Drugi ansambl, sastavljen od mlađih članova KUD „Đido“, kreće 22. juna u Bugarsku, gde će učestvovati na tradicionalnom „Balkan folk festu“ u Zlatnim Pjascima kod Varne. Ostaje se nedelju dana, pa će mladi „đidovci“, pored prezentovanja folklorne umešnosti, imati vremena da osete i draži koje pruža atraktivno letovalište na Crnom moru, počeo je „raport“ Goran Dumanović.

Kako se prošle godina na istom festivalu učestvovali članovi KUD „Đeram“ iz Bačkog Gradišta, „đidovci“ su već dobili informacije i pozitivna iskustva o atraktivnom festivalu.

-Prvi ansambl 10. jula kreće u desetodnevnu posetu Poljskoj. Destinacija je mesto Mislenjica kraj Krakova, gde se održava Međunarodni festival folklora pod pokroviteljstvom predsednika Poljske Andžeja Dude. Grad je nešto manji od Bečeja i nalazi se u južnoj Poljskoj. Imajući u vidu da stižu ansambli iz Južne Amerike, konkretno Brazila, Kostarike i Čilea, ali i evropskih zemalja poput Mađarske, Slovačke, Francuske… očekujemo da će Festival biti atraktivan u izvođačkom delu, ali i kada su druženja u pitanju, dodao je Goran Dumanović.

Najzad, već pomenuti drugi ansambl će 15. i 16. avgusta biti učesnik Festivala „Licidersko srce“ na Zlatiboru. Naravno, ako se, u međuvremenu, pojavi neka iznenadna ponuda, koja se uklapa u mogućnosti članova ansambla, verovatno će se prihvatiti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име