Deo članica obnovljenog hora nastupa i na koncertima Gradskog orkestra | Foto: Vlastimir Jankov
Deo članica obnovljenog hora nastupa i na koncertima Gradskog orkestra | Foto: Vlastimir Jankov

Horsko pevanje ima dugu tradiciju u Bečeju. Prema pouzdanim podacima pri Pravoslavnoj crkvi je formiran hor još 1878. godine, ali je posle Drugog svetskog rata iz ideoloških razloga prekinuo sa radom. Na svu sreću, Crlveni hor „Sveti velikomučenik Georgije“ je obnovio rad 1997. godine i sada ima i istoimeni Dečiji hor.

U vreme apstinencije pomenutog crkvenog hora, pri Muzičkoj školi „Petar Konjović“ osnovan je 1963. godine prvo muški hor, ubrzo i ženski, pa je već naredne godine počeo s nastupom kao Kamerni hor, koji je vremenom prerastao u Bečejski hor. Do 1999. godine ovom vrstom muzičkog delovanja bavilo se oko 440 Bečejaca, a hor je imao preko 1.100 nastupa.

Mnoge je obradovalo formiranje Gradskog hora 2009. godine pri Gradskom pozorištu Bečej, ali je decenija života bez hora učinila svoje i isti je prestao sa radom 2015. godine.

-Iz raznoraznih razloga došlo je do odliva članova i morali smo da prestanemo sa radom, ali se nas nekoliko nije mirilo s tom odlukom. Pre pet meseci smo obnovili rad i evo u nedelju ćemo imati prvi koncert. Očekujem da nam se posle toga priključe novi članovi i da, paralelno sa crkvenim horovima, „Sveti velikomučenk Georgije“ i „Schola Cantorum“, i radom Gradskog orkestra „BEUS“, damo puni doprinos muzičkoj aktivnosti grada, rekla nam je osnovač i vođa Gradskog hora Bečej Nataša Radosavljević Katić.

Koncert obnovljenog Gradskog hora Bečej održaće se u nedelju od 19 sati u Gradskom pozorištu Bečej. Ulaznice se prodaju po ceni od 200 dinara. Hor će solistički izvesti polučasovni program, a u drugom delu će im gosti biti Gradski orkestar „BEUS“, koji je nadavno održao zapaženi celovečernji koncert u Srbobranu, a u Bečeju će ponovo nastupiti početkom maja na predstojećim „Picoderskim danima“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име