Foto: Ilustracija, Pixabay
Foto: Ilustracija, Pixabay

Grupa nevladinih organizacija i medija uputila je Institutu za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut zahtev za pristup informacijama od javnog značaja o ukupnom broju testiranih lica na kovid-19, obolelih, negativnih, na kućnom lečenju, u samoizolaciji, izlečenih i lica koja su preminula.

U zahtevu, koji je u ime 88 organizacija potpisao izvršni direktor Fondacija za otvoreno društvo Milan Antonijević, navodi se da se radi o informacijama koje Institut poseduje u okviru Informacionog sistema covid-19, uspostavljenog zaključkom Vlade Srbije.

Zahtevom se traži da podaci budu dostavljeni na način da se oni mogu utvrditi za svaki pojedinačni dan, a za period od uspostavljanja IS covid-19 do dana postupanja po ovom zahtevu. Podaci iz IS covid-19 o ukupnom broju lica za celu teritoriju Srbije, prema polu i starosnom uzratu ovih licoosba, po svakoj jedinici lokalne samouprave u Srbiji za koje se ovi podaci vode, navodi se u zahtevu.

Podnosioci zahteva ukazuju da se zahtev ne odnosi na podatke o ličnosti u smislu Zakona o zaštiti podataka ličnosti i svrha upotreba navedenih podataka je nekomercijalna, radi informisanja javnosti, kao i preduzimanja adekvatnih mera u cilju zaštita zdravlja stanovništva.

Zakonski rok za postupanje po ovom zahtevu je 48 sati od momenta prijema zahteva, navodi se u zahtevu na kojem se vidi da je primljen 9. jula u 11.45 sati.

Zahtev su, između ostalih potpisali, Fondacija za otvoreno društvo, BIRODI, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, Novinska agencija FoNet, CRTA, Centar za prava deteta, List Danas, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Share fondacija, Slavko Ćuruvija fondacija, Bečejsko udruženje mladih (BUM)…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име