Leginkább a 20 és 30 év közötti korosztály távozik külföldre a jobb élet reményében – ezt mutatják egy tavaly Szerbiában végzett kutatás eredményei.

Az adai Laták Sára gimnáziumban tanult, végül a továbbtanulás helyett gyerekkori álmát valósította meg: Szegeden egy OKJ-s képzésen tanult fodrásznak, majd Zsidró Tamás magyar mesterfodrász szegedi szalonjában dolgozott két éven át. A koronavírus-járvány miatti szalonbezárás után hazaköltözött, és megnyitotta Curly Girl nevű fodrászműhelyét Adán.

A visszatérésről a megkérdezettek 30 százaléka úgy nyilatkozott az említett kutatásban, hogy elsősorban a család és az emlékek, valamint a megszerzett anyagi biztonság és a szerbiai álláslehetőség miatt jönnének haza. Sára a külföldi képzést és munkát eleve csak ugródeszkának tekintette, ezért számára nem volt kérdés, hogy itthon szeretne boldogulni.

Vállakozó szüleitől tanulta meg azt, hogy bátorsággal és szorgalommal a szülőföldjén is megtalálhatja a számítását.

Szerencsés véletlen volt, hogy a Prosperitati Alapítvány épp akkor hirdette meg pályázatát kezdő vállalkozók számára, amikor a hazatérés mellett döntött. Az alapítvány az eszközbeszerzés mellett a kezdő vállalkozókat egy online oktatás keretében arra is felkészítette, hogy hogyan kell elindítani és működtetni egy vállalkozást.

A Laták Sára ma már a hét hat napján saját, jól működő fodrászüzletében varázsolja szebbé női és férfi vendégei hajkoronáját. Február elsején nyitotta meg a szalont.

Sára szerint Szerbiában sok hiányszakma van, ezért érdemes vállalkozást nyitniuk a fiataloknak, mert itthon is lehet boldogulni.

Sára már a mindennapi fodrászkodáson túli jövőjén is gondolkodik, a vágya az, hogy hosszú távon oktatással foglalkozzon.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U sred stvari: Profesionalnim informisanjem ka unapređenju položaja mađarske nacionalne manjine u Srbiji – A dolgok közepébe: Professzionális tájékoztatással a szerbiai magyar nemzeti kisebbség helyzetének a javításáért“ koji je sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име