Áprlis 10.én, a budapesti Than Károly ökoiskola, gimnázium, szakközépiskola és szakiskola 26 tanulója és 3 kisérőtnára adai testvériskolájukkal együtt megkoszorúzta a Than Károly emléktáblát a Városázán, Kapronczay Péter, Magyarország belgrádi nagykövetségének első titkára jelenlétében.

A városháza disztermében a diákokat és tanáraikat Knézi Péter KKT elnök köszöntötte, majd Galgó Ferenci Andrea, az oktatásért felelős tanácstag ismertette a községben müködő középiskolák programjait, Ferenc Edvin pedig rövid történelmi áttekintést tartott.

Papp Péter, a vendégiskola tanára elmondta, hogy jelentős számára is, a kísérőtanárok, Domány András és Hornyák Gábor számára, valamint a diákoknak  is a mai nap, mivel még soha nem emlékeztek meg iskolájuk névadójáról annak szülővárosában. Évente megkoszorúzzák Than Károly sírját a Fiume úti temetőben,de abban a vársosban ahol e jeles tudós élt eddig még nem vettek részt ilyen jellegű megemlékezésen.

A Határtalanul programban az adai középiskolával közösösen már másodjára nyertek támogatást. Adán tartózkodnak egy héten át, házigazdáik az adai Müszaki iskola 24 diákja valamint tanárai Karácsonyi József, Kaszás Márta és Szabó Tönki Károly. E kirándulás a tematikus jellege mellet, ami idén egy szelektív hulladékgyüjtő elkészitésére vonatkozik, kitünő lehetőség a kulturális örökség ápolására is.

 

A koszorúzás után a diákok megnézték az Óbecse főterén álló templomokat és betértek a felújitott Than emlékházba, amely a nagyközönség előtt pénteken nyitja meg kapuit. Valamint a tisza parton elsétálltak a Ferenc castornán lévő zsilipig.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име