Kiša je dar s neba, to Vojvođani najbolje znaju, i niko joj nije zamerio što je, baš, na Vaskrs pala. Naprotiv! Potrebna je, kažu svi, pa i Bečejci, koji tradicinoalno, ove godine sedmi put, organizuju zajedničko čestitanje kad se „praznik nad praznicima“ obeležava istog datuma po Gregorijanskom i Julijanskom kalendaru.

Snašli su se i, umesto na trgu čija rekonstrukcija ionako još nije završena, u prepunoj sali Gradskog pozorišta Bečej obavili manifestaciju po kojoj su jedinstveni u svetu.

-Na ovaj način pružamo primer ne samo vernicima hrišćanske veroispovesti, već celom svetu da je Uskrs praznik ljubavi prema svim ljudima, bez obzira na verske i jezičke različitosti. Građani Bečeja žive u miru i toleranciji ne samo na dan obeležavanja Uskrsa, već svih 365 dana u godini. Fenomen zajedničkog čestitanja, kao i suživota jedni s drugima, moramo negovati, razvijati i predati generacijama koje dolaze kao našu svojstvenu tekovinu, istakla je, između ostalog, prilikom čestitanja Uskrsa u ime lokalne samouprave na mađarskom i srpskom jeziku članica Opštinskog veća Karolina Smieško.

U ime sestrinskih hrišćanskih crkava vernicima su se, posle Svete uskršnje liturgije u pravoslavnoj crkvi posvećenoj Svetom velikomučeniku Georgiju i Svete mise u rimokatoličkom hramu posvećenjom Uznesenju Marijinom, prigodnim besedama obratili protojerej Dejan Stanojev i dekan Laslo Fuderer. Čitav program jedinstvene manifestacije u svetu oplemenili su svojim pevanjima crkveni horovi Sveti velikomučenik Georgije i Schola Cantorum, a mladi članovi kulturno-umetničkih društava „Đido“ i „Petefi Šandor“ u narodnim nošnjama darovali su sugrađane crveno farbanim uskršnjim jajima, čime su simbolično istakli pobedu života nad smrću.

V. Jankov

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име