Prikupljanje i trošenje sredstava za realizaciju humanitarnih akcija ili aktivnosti političkim subjektima nije dozvoljeno.

Ova zabrana nije izričito propisana Zakonom, ali se nedvosmisleno izvodi iz odredbe člana 23. Zakona o finansiranju političkih aktivnosti: „Troškovi izborne kampanje su troškovi političke aktivnosti u toku izborne kampanje. Sredstva prikupljena iz javnih i privatnih izvora za finansiranje troškova izborne kampanje mogu se koristiti samo za aktivnosti iz stava 1. ovog člana“.

Humanitarna aktivnost se ni pod kojim uslovima ne može smatrati političkom aktivnošću.

Takođe, odredbom člana 19. Zakona je propisano: „Sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata koriste se za funkcionisanje i propagiranje ideje političkog subjekta i podrazumevaju: rad sa biračima i članstvom, troškove promocije, reklamnog materijala i publikacija, troškove istraživanja javnog mnjenja, obuke, međunarodnu saradnju, troškove zarada i naknada zaposlenih, komunalne troškove, kao i troškove za druge slične aktivnosti“.

Dakle, ni ovde se, kada je u pitanju trošenje sredstava za redovan rad političkih subjekata, ne navodi kao mogućnost da se prikupljena sredstava troše u humanitarne svrhe.

U susret predstojećim izborima sve informacije kao i sve relevantne dokaze kojima potkrepimo saznanje da bilo koji politički subjekt troši sredstva suprotno odredbama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, recimo za humanitarne ili slične aktivnosti, ćemo dostaviti Agenciji za borbu protiv korupcije.

Osim što je protivzakonit, takav vid obezbeđivanja simpatija i podrške građana određenoj političkoj opciji nije etičan, a stranke bi trebalo na drugačiji način da zastupaju interese i daju podršku ugroženim građanima, rekao je Aleksandar Đekić, predsednik Bečejskog udruženja mladih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име