Nakon što su deca – učesnici odbojkaškog turnira u Bačkom Gradištu prodefilovala fudbalskim terenom uoči otvaranja tog sportskog događaja međunarodnog karaktera, sa istom porukom za očuvanje mira i prestanak ratova, u ponedeljak su centrom Bečeja prošetali mladi.

Bečejsko udruženje mladih sa učenicima Gimnazije i Ekonomsko – trgovinske škole u Bečeju, kao i sa profesorima, noseći transparente i šetajući centrom grada, poslali su jasnu poruku u svet, kao i da podržavaju Deklaraciju za mir i prestanak ratova u svetu.

-Mir je preduslov da se ljudska prava ostvaruju. Kako naš narod kaže – na mladima svet ostaje. Zato je veoma važno da oni učestvuju u ovakvim događajima, rekla je profesorka sociologije Violeta Medić.

-Smatram da je bitnije da, kada nam nešto ne odgovara, preduzmemo nešto, nego da ne preuzimamo ništa, jer tako drugi donose odluke umesto nas, rekla je Marta Glavaški, učenica Gimnazije Bečej.

Deklaracija počiva na Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, zato je njen cilj da zaštiti ta prava i stvori atmosferu u kojoj će se ljudska prava poštovati. Glavni cilj autora Deklaracije jeste da ovaj nacrt usvoji Generalna skupština Ujedinjenih nacija, te da ovo postane zvanični dokument na međunarodnom nivou.

Ovaj dokument ima za cilj da zaštiti građane, ali i da probudi njihovu svest kako bi mir bio uspostavljen na globalnom nivou.

Dokument je proklamovan u Seulu, Južnoj Koreji 14. marta 2016. godine.  Sastoji se od 10 članova i 38 tačaka „Međunarodno pravo hitno mora da se menja, kako bi sprečilo oružane sukobe u svetu“ – naglašava jedan od autora ove deklaracije.

Organizacija mladih za mir u svetu (IPYG) pozvala je Bečejsko udruženje mladih (BUM) da se priključi kampanji. Njihov glavni povod jesu mladi koji često, i protiv svoje volje, učestvuju u oružanim sukobima.

Poput onih u Bečeju, slične aktivnosti se trenutno dešavaju širom sveta, sve do 25. maja kada će u Seulu biti organizovana velika šetnja za mir.

Mladi u Bečeju pisali su „pisma mira“ koja će biti poslata predsedniku Srbije, premijerki i zaštitniku prava građana, kako bi i naša država podržala deklaraciju.

 

Opširnije u TV prilogu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име