Kao i prošle godine opština Bečej će pristupiti izradi budžeta za 2019. godinu kroz participativni proces kako bi se građani što više uključili u proces donošenja odluka.

Akcija „Budžet po meri građana – i ti se pitaš” realizovana je i prošle godine na inicijativu Bečejskog udruženja mladih, u saradnji sa opštinom Bečej.

Za investicije koje građani budu predložoli, oni sa najviše glasova, kao i prošle godine, iz budžeta opštine Bečej biće predviđeno oko 100 miliona dinara.

Prošle godine je u kreiranju prioriteta, putem online upitnika, učestvovalo oko 2.000 građana, a toliko ih je i glasalo, što na biračkim mestima, što putem interneta. Organizatori akcije „Budžet po meri građana – i ti se pitaš“ očekuju da će se i ovoga puta na isti način uključiti bar toliko građana.

Inače, predsednik opštine Bečej najavio je da će ovakav vid učešća građana u pripremanju budžeta biti uskoro obavezno, zbog toga što će se ta mogućnost naći u statutu opštine.

Cilj ove zajedničke akcije je veće uključivanje građanadonošenje odluka, informisanje građana o budžetskom procesu, ali povećanje transparentnosti rada lokalne samouprave.

Više u TV prilogu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име