Izbori u Bečeju | Arhivska fotografija
Izbori u Bečeju | Arhivska fotografija

Broj birača upisanih u birački spisak prema podacima sa sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na dan 23. оktobar ove godine je 31.587, dok je prema podacima Opštinske uprave Bečej trenutno taj broj 31.442.

Prema podacima sa popisa stanovništva iz oktobra 2022. opština Bečej ima 30.681 stanovnika, odnosno, toliko ih je na popisu popisano.

Broj maloletnih po tom popisu je 5.500, dok je prema podacima Lokalnog plana akcije za decu broj dečaka i devojčica je oko 6.000.

Ministarstvo Srbije za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS) saopštilo je sredinom novembra da se broj upisanih građana u birački spisak ne može porediti s brojem stanovnika iz popisa stanovništva.

Ministarstvo je objasnilo da  „popis stanovništva predstavlja faktički broj građana jer se radi po principu anketiranja građana koji su dostupni da daju podatke u trenutku popisa i na dobrovoljnoj je bazi, dok je jedinstveni birački spisak evidencija svih punoletnih građana koji su državljani i imaju prebivalište u Srbiji“.

Navedeno je da se birač upisuje u birački spisak po mestu prebivališta, a birač koji ima boravište u inostranstvu po poslednjem prebivalištu pre odlaska u inostranstvo, odnosno po poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja, s tim što se u birački spisak upisuju i podaci o njegovom boravištu u inostranstvu.

Vanredni parlamentarni i lokalni izbori održavaju se 17. decembra u Srbiji.

Republička izborna komisija saopštila je 3. decembra ove godine da je ukupan broja birača u Srbiji za parlamentarne izbore 17. decembra 6.500.165. Broj stanovnika u Srbiji je prema popisu iz oktobra 2022. godine 6.647.003.

1 KOMENTAR

  1. Sram vas bilo lopovi! I kad je to bio popis na dobrovoljnoj bazi??? Eto kako pobedjuju! Narode, u pamet se, pobogu!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име