Odbornicima Skupštine opštine Bečej na minuloj, 30. sednici, nisu dostavljeni, u okviru skupštinskog materijala, izveštaji o reviziji finansijskih izveštaja javnih preduzeća za prethodnu godinu.

 Naime, na pomenutoj sednici se razmatralo o završnim računima javnih preduzeća u opštini Bečej, i to: JP „Komunalac“, JP „Direkcija za izgradnju“, JP „Vodokanal“ i JP „Toplana“.

Pregledom poslednje izmenjenog Plana nabavki za 2014. u javnim preduzećima u Bečeju (za JP „Vodokanal“ nemamo podatak) JP „Komunalac“ u čiji je plan nabavki redakcija imala uvid, nema planiranu reviziju rada preduzeća. Što se Direkcije za izgradnju tiče, redakcija je imala uvid samo u plan javnih nabavki, koji se odnosi na nabavke vrednosti iznad 400.000 dinara, a u tom delu nije predviđen. Redakcija je naknadno tražila od Direkcije da dostavi i deo Plana na koji se odnose i nabavke vrednosti ispod 400.000 dinara, a na koje se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje.

To bi značilo da, ukoliko je revizija planirana za ovu godinu, u tom delu tog dokumenta bi trebalo i da se nalazi. Inače, redakcija portala „MojBečej“ posredstvom zahteva dobila je i Plana nabavki Direkcije za izgradnju susedne opštine Novi Bečej. U tom je preduzeću planirana nabavka usluga revizije finansijskog poslovanja preduzeća, a prema Planu, nalazi se u delu u kom se nalaze nabavke za čije pokretanje se Zakon o javnim nabavkama ne odnosi. Za potrebe nabavke usluge revizija poslovanja preduzeća planirana sredstva iz budžeta su u iznosu od 250.000 dinara. Razlog i opravdanost naručivanja ove usluge je, kako je u dokumentu navedeno, sledeći: nabavka se sprovodi u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima i Zakonom o reviziji, zbog obaveze preduzeća da izvrši reviziju finansijskog izveštaja i celokupnog poslovanja. Valja dodati da su odbornici opozicione Demokratske stranke upitali za skupštinskom govornicom.

Treba podsetiti i na to da ni opština Bečej, iako je planom nabavki bila planirana revizija, bez raspisivanja postupka za tu uslugu, dostavila skupštini na usvajanje završni račun za 2013. godinu. Interesantno je da je završni račun opštine Bečej za minulu godinu prošao kroz svu, redovnu proceduru, tačnije, razmatrali su ga Opštinsko veće, skupštinska služba i radno telo skupštine opštine za budžet i finansije.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име